‘Stoelen uit zebrahuid’

© ©VRT -- Nathalie Samain
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Waarom raakt dit een gevoelige snaar?

Vanessa Vanhove: De teksten van Cole Porter doen me huilen van bewondering. Geestige woordspelingen, originele alliteraties, altijd tongue in cheek. Niemand formuleert het spitser dan Porter. Neem de zin ‘Do, do that voodoo that you do so well’ uit You Do Something to Me. Als je zo’n frase kunt verzinnen, is je leven top geweest.

Het titelnummer ken ik uit Indiana Jones and The Temple of Doom.

Vanhove: Uit dezelfde musical komt ook I Get a Kick Out of You, het bekendst in de versie van Frank Sinatra. De leden van de latere Rat Pack (met naast Sinatra o.a. Dean Martin en Sammy Davis Jr., nvdr) zongen allemaal songs van Cole Porter. Het was een decadente, extravagante tijd. Porter gaf wilde feesten in Parijs en Venetië. Hij liet stoelen bekleden met zebrahuid en huurde alle gondeliers van Venetië in om drankjes te serveren op zijn soirees. Cole Porter werd een kluizenaar toen zijn benen verbrijzeld raakten bij een paardrijongeluk. Voor zo’n ijdele man die gulzig leefde, moet dat zwaar zijn geweest. In zijn werk valt er niets van te merken: het bulkt van de zwier en de vrolijkheid.

MUSICAL Cole Porter - Anything Goes (1934)
MUSICAL Cole Porter – Anything Goes (1934)

The Rat Pack in Concert met Vanessa Vanhove wordt op zondag 17/04 (18.00u) uitgezonden op Radio 2 en verschijnt nadien op VRT NU.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content