Stille nacht

© Nick Hannes

De Meir, vorige week vrijdagnacht om 01.30 uur. De avondklok in de provincie Antwerpen doet haar werk. Het moet van 1944 geleden zijn dat de drukste winkelstraat van het land nog zo leeg oogde. Dat was de laatste keer dat er in dit land een avondklok gold. Is het dan toch zo dat we met het virus in oorlog zijn, zoals de Franse president Emmanuel Macron aan het begin van deze coronacrisis verklaarde?

Het verbod om buiten te komen na 23.30 uur wordt over het algemeen goed nageleefd en dat heeft zijn gevolgen voor de plaatselijke horeca, want cafés en restaurants moeten onherroepelijk dicht om 23 uur. Het verzet tegen die draconische maatregel neemt bij heel wat horecaondernemers toe. Enkele Antwerpenaren waren zelfs van plan om een betoging tegen de avondklok te organiseren op de Grote Markt, maar onder druk van de burgemeester werd dat voornemen veranderd in een petitie.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content