Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zelfs in hun stervensproces kunnen sterren planeten produceren.

Onze zon is zo’n 4,6 miljard jaar oud. De aarde en haar andere planeten ontstonden amper enkele miljoenen jaren later. Planeten ontstaan als de materie rond een ster samenklontert in een gigantische platte pannenkoek van stof en gas.

Sterrenkundigen, met onder meer astronoom Jacques Kluska (KU Leuven), hebben nu vastgesteld dat hetzelfde planeetvormende verschijnsel kan voorkomen rond sterren aan het einde van hun leven – dat melden ze in Astronomy & Astrophysics. Het zou gebeuren in 10 procent van de situaties met dubbelsterren: twee sterren die samen rond een gemeenschappelijk zwaartepunt draaien. De aantrekkingskracht van een nog springlevende ster zou de materie uitgestoten door een stervende dubbelpartner in eenzelfde soort pannenkoek kunnen trekken, waarin nog altijd planeetvorming mogelijk is.

Zelfs de reuzen onder de planeten beginnen hun bestaan als bescheiden stof.

Waarnemingen van de chemische samenstelling van zulke pannenkoeken bevestigen de vermoedens van het ontstaan van een tweede generatie planeten. Het inzicht werpt nieuw licht op het mechanisme van planetenvorming.

Andere onderzoekers beschrijven in The Astrophysical Journal hoe gasreuzen als Jupiter ontstaan. Ze zouden honderdduizenden jaren lang zelfs kleine hemellichamen van ijs aantrekken en accumuleren in een gigantische harde kern, omringd door een nog grotere hoeveelheid gassen als waterstof en helium. De kleine hemellichamen ontstaan uit het samenkomen van stofdeeltjes. Ook de reuzen onder de planeten beginnen hun bestaan dus als bescheiden stof. Ze moeten wel voldoende materie in hun kern verzamelen om genoeg aantrekkingskracht op de gassen in hun omgeving te kunnen uitoefenen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content