
Ssst… Hier rijpt de ceo
Als hij met een ei zit, gaat hij daar rustig thuis over zitten nadenken, met behulp van een glas Duvel. Maar eigenlijk overkomt het Michel Moortgat niet zo vaak. Naar eigen zeggen heeft hij veel meer belangstelling voor nieuwe mogelijkheden dan voor wat er allemaal mis zou kunnen gaan. Is het die leiderschapsstijl die het verschil maakt? Wat het ook is, het levert de in 1871 opgerichte brouwerij van de familie Moortgat geen windeieren op. Terwijl de biermarkten overal in de ontwikkelde wereld inkrimpen, weet het speciaalbierenimperium van Duvel Moortgat jaar na jaar double digit groeicijfers neer te zetten. De titel ‘Manager van het Jaar’, uitgereikt door ons economische zusterblad Trends, die Michel Moortgat er vorige week voor in de wacht sleepte, is lang niet de eerste.
Volgens de jury van de ‘Manager van het Jaar’ speelde precies de crisisbestendigheid van het succes een doorslaggevende rol in de eindbeslissing. De brouwerijgroep uit Puurs groeide tussen 2007 en 2009, in volle crisisperiode, met 30 procent in omzet en met 37 procent in nettowinst. Het bedrijf liet in 2010 vrijwel zeker het Haachtse Primus achter zich, waardoor het de vierde speler op de Belgische markt wordt (na AB Inbev, Alken-Maes (Heineken) en het Limburgse Martens). In 2010 won Moortgat de sympathie van veel Belgische bierliefhebbers door het Antwerpse De Koninck over te nemen, net voor dat in handen van Heineken zou vallen.
Zo toevallig was die overname niet. Toen Duvel Moortgat in 1999 naar de beurs trok, leek het bedrijf eigenlijk te afhankelijk van de Belgische markt en van één merk: Duvel. Sindsdien bouwde Michel Moortgat rond Duvel een heel gamma uit: Maredsous, Liefmans, de Chouffebieren. Hij wist zelfs het pilsbier Vedett als een trendy exclusiviteit een eigen plek in de markt te bezorgen. En nu dus ook het bolleke Koninck. Jazzliefhebbers die een paar maanden voor de overname op de Gentse Bijloke waren voor Gent Jazz, hadden een en ander al kunnen raden: aan de standjes van het jazzfestival was het bolleke toen het enige verkrijgbare bier dat niet uit de Puurse stal kwam.
Duvel Moortgat is intussen ook niet langer afhankelijk van de Belgische markt: de export, in 1999 nauwelijks goed voor 15 procent, is vandaag goed voor bijna de helft van de omzet. Vooral op de Amerikaanse markt, nochtans ook een dalende biermarkt, weet Michel Moortgat steeds meer liefhebbers aan te spreken. De Amerikaanse omzet nam sinds de beursgang toe van 35 miljoen naar 113 miljoen euro.
Op die Amerikaanse markt doet Moortgat het tegenovergestelde van wat AB Inbev moest doen met Anheuser-Busch: terwijl AB Inbev de consumenten ervan moest overtuigen dat Anheuser-Busch een Amerikaans bier zou blijven, scoren de speciaalbieren van Duvel Moortgat net vanwege hun Belgische etiket. De Belgische identiteit van de bieren – Duvel is aanwezig in 48 Amerikaanse staten – wordt er, bijvoorbeeld met bierfestivals, fors in de verf gezet.
Aan Franstalige kant werd de competitie ‘Manager van het Jaar’ dit jaar gewonnen door de broers Eric en John Mestdagh. Hun supermarktketen Champion zal dit jaar in één klap met 40 procent stijgen in omzet, door de overname van zestien winkels van Carrefour.
Luc Baltussen