Dit is te vet ! Dat is te zout ! Zucht. Wat mogen we nu eigenlijk nog wél eten ?

“In principe moet je geen enkel voedingsmiddel schrappen, ” zegt Sylvie Morren, diëtiste en voedingsspecialiste van de Belgische Cardiologische Liga. “Het komt er alleen op aan om anders te leren eten. Een voorbeeldje. Stel dat je ’s middags amper de tijd hebt om een broodje naar binnen te werken. Dan zou ik aanraden om dat nooit tijdens het werk te doen. Neem op z’n minst een korte pauze en zoek een rustige plaats om te eten, uit het zicht van je stresserende werkplek. En beleg je broodje met allerlei rauwkost in plaats van met vleeswaren of vette salades, zoals vleessalade. Op die manier zal je minder vetten binnenkrijgen. “

Alle eetwaren hebben hun voor- en nadelen, zo leren wij van onze diëtiste. Dus is het echt niet nodig om één of ander produkt volledig te laten vallen.

“Neem nu kaas. Kaas is rijk aan dierlijke verzadigde vetten maar bezorgt ons wel de broodnodige dosis calcium. Kies dus voor magere kaas – die dus geen negatieve invloed heeft op ons cholesterolgehalte. Trouwens, de samenstelling en de smaak van dergelijke magere kazen wordt nog voortdurend verbeterd. ” Om gezond te eten is het in ieder geval nodig de nadruk te leggen op vis, gevogelte en bepaalde stukken rundsvlees.

Weinig tijd om te eten ? Waarom geen salades, of pasta met groenten, of fruit… En wat met de sausen ? Ook geen probleem, maar laat de mayonnaisepot staan en gebruik yoghurt of kwark. En zelfs worst mag, maar haal het vet er dan wel zoveel mogelijk uit. Goed doorprikken en bakken zonder extra vetstoffen is de boodschap.

“Een tiental jaar geleden bevatte brood nog 20 tot 25 gram zout per kilo, ” stelt Jean-Pierre Willaert, algemeen direkteur van de Belgische Cardiologische Liga. “Vandaag is dat amper 9 gram. En niemand heeft daar ooit over geklaagd. Als het al ooit iemand opgevallen is. Dat bewijst toch dat zout eten enkel maar een kwestie van gewoonte is ? “

Eigenlijk zijn alleen grotere hoeveelheden natrium (Na+) schadelijk voor de gezondheid. Want te veel natrium verhoogt de kans op een hoge bloeddruk. “De gemiddelde Belg neemt via z’n voeding dagelijks 8 tot 15 gram zout op, ” precizeert Sylvie Morren. “En dat terwijl ons lichaam aan 3 tot 5 gram voldoende heeft. Maar je kan je gerechten evengoed op smaak brengen met kruiden of aromaten. ” Inderdaad. Niet alleen is het een stuk gezonder, maar bovendien krijg je zo originele gerechten die nog naar vakantie ruiken ook. Waarom zou u niet eens aardappelpuree kruiden met muskaatnoot ? Of rundvlees met tijm en rozemarijn ? Of vis met paprika, tomaten met anijs en rode kool met kaneel ?

M.R.

CHROETSJOV leed aan een hoge bloeddruk en aan arteriosclerose. In 1971 werd hij geveld door een infarct van de hartspier.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content