Als Bill Gates het zegt, zal het wel waar zijn: België verricht baanbrekend werk op het vlak van internetbeveiliging.

Eindelijk erkenning! Federaal staatssecretaris voor Informatisering Peter Vanvelthoven (SP.A) verkondigt al enige tijd dat België met de elektronische identiteitskaart (eID) een wereldprimeur scoort, maar het leek alsof hij stond te roepen in de woestijn. Eén man heeft hem gehoord: Bill Gates. De Microsoft-baas is zodanig onder de indruk van het pionierswerk in ons dwerglandje, dat hij heeft toegezegd om de technologie achter de eID in Microsoft-toepassingen te verwerken. ‘Een historische stap naar een veilig internet’, aldus Vanvelthoven. In eerste instantie wordt de Belgische technologie in de MSN Messenger-chatdienst geïntegreerd, later mogelijk ook in andere Microsoft-platformen. Over een timing wordt voorlopig niet gesproken, het partnership bevindt zich immers nog maar in de startfase. Gates laat wel weten dat een legertje programmeurs in België en op de Microsoft-campus in Redmond zich op het project heeft toegelegd.

De integratie van de eID in MSN, het populairste onlinekanaal bij jongeren, is zowel voor Microsoft als voor Vanvelthoven een gouden zaak. MSN sloot eind 2003 zijn gratis chatkanalen als reactie op de groeiende spam-plaag en de berichten over pedofielen, die via de babbeldienst onder een valse naam op zoek gaan naar potentiële slachtoffers. Als die chatkanalen enkel toegankelijk worden na registratie met de eID, kunnen ongewenste gasten automatisch worden geweerd. Wat overigens nog niet betekent dat de MSN-kanalen straks weer worden geopend, waarschuwt men bij Microsoft.

Tegen 2009 moeten alle Belgen vanaf twaalf jaar een elektronische identiteitskaart hebben. Kinderen die dit jaar twaalf worden, krijgen er nu al eentje. Vanvelt- hoven belooft hen ook een bijbehorende kaartlezer. Hij wil niet alleen de staatssecretaris voor Informatisering van de Staat zijn, maar van de hele samenleving. ‘Ik blijf benadrukken: het internet moet een utility worden, een basisvoorziening zoals centrale verwarming en het water uit de kraan. Dat kan echter alleen als we de veiligheid van die voorziening kunnen garanderen.’

De eID beoogt natuurlijk niet enkel veilig chatten. Hij geeft patiënten straks de mogelijkheid om hun medisch dossier op te vragen op de portaalsite van Be- health; speelt een sleutelrol in het Phoenix-project voor de informatisering van de Belgische justitie; draagt via de digitale handtekening bij aan de administratieve vereenvoudiging… De informatisering van de staat en de samenleving is als het bouwen van een huis, meent Vanvelthoven, de elektronische identiteitskaart is de sleutel om dat huis binnen te raken. Hopelijk wordt het een blijde ontvangst.

B.V.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content