Security for sale

Terreuraanslagen. Radicalisering. Drugshandel. Mensensmokkel. Cyberaanvallen. Natuurrampen. Voor al die uitdagingen probeert de Europese veiligheidsindustrie oplossingen te bedenken.

Ook de Europese Unie investeert miljarden in veiligheidsonderzoek. Privébedrijven, onderzoeksinstellingen en universiteiten krijgen hopen geld van de Europese Commissie om nieuwe technologieën te ontwikkelen – van scanners en surveillanceapparatuur tot detectiesystemen en drones. Maar levert al dat onderzoek ook nuttige technologie op die Europa veiliger maakt?

Knack trok een jaar lang op onderzoek uit, in samenwerking met mediapartners uit acht Europese landen: De Correspondent en VPRO Tegenlicht (Nederland), ARD en Die Zeit (Duitsland), L’Espresso (Italië), Svenska Dagbladet (Zweden), Dagbladed Information (Denemarken), Longplay (Finland) en Politico (België/EU).

We onderzochten databanken, vroegen informatie op via de wet op de openbaarheid van bestuur (WOB) en interviewden een honderdtal academici, onderzoekers, bedrijfsleiders, lobbyisten en politici.

Lees meer interviews en artikels op www.knack.be/securityforsale en www.securityforsale.eu

Het onderzoeksproject Security for Sale kwam tot stand met de steun van Journalismfund.eu.

Tekst KRISTOF CLERIX

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content