In de bankwereld heerst fusiekoorts.

Goeverneur Alfons Verplaetse van de Nationale Bank riep enkele jaren geleden al de banken op samen te werken om in Europa te overleven. Daar leek toen geen bankier van wakker te liggen. Nu blijkt echter dat enkele grote banken al sedert ruim een jaar een mogelijke samenwerking aftasten, diskreet en ogenschijnlijk zonder resultaat. Toch heerst onder de banken de fusiekoorts, de ?Grote Belgische Bank” lijkt in de maakt. Bundelen de Bank Brussel Lambert en Het Gemeentekrediet de krachten ? Of doet ook de Generale Bank nog mee ? De drie samen leveren een grote bank op à la ABN Amro of Dresdner Bank. Zeker is dat de Kredietbank, die Het Spaarkrediet overnam en zopas de Bank van Roeselare kocht, zijn eigen gang blijft gaan.

De zweepslag voor het fusiedebat gaf minister van Financiën Philippe Maystadt (PSC), die verklaarde dat ?het niet kon” dat in het eengemaakte Europa en straks in de Europese Monetaire Unie geen enkele Belgische bank een rol van betekenis speelt. Hij spoorde de bankiers aan om een grote Belgische bankgroep met een Europese dimensie te vormen. Maystadt deed dat zo krachtig, dat sommigen in hem al de toekomstige ?Grote Bankier” zien.

De leidende figuren in de holding- en bankwereld hebben wel zin om eraan te beginnen. Hun verklaringen vliegen tegenwoordig door de media, maar niets kan met zekerheid gezegd worden, tenzij dat er gesprekken zijn.

Van voorzitter Daniël Cardon van de BBL is bekend dat het samengaan met een Belgische of een buitenlandse partner op zijn agenda staat. Dat zou Het Gemeentekrediet kunnen zijn, van wie voorzitter François Narmon entoesiast reageerde op de oproep van de minister. Narmon kon zich stevig als referentie-aandeelhouder in de BBL inwerken. Hij weet, zoals iedereen, dat hoofdaandeelhouder Albert Frère met zijn Groep Brussel Lambert liefst het BBL-aandeelhoudersschap voor klinkende munt zou ruilen.

Hoe de Generale Bank reageert valt niet te voorspellen, maar direktievoorzitter Fred Chaffart blijft beslist niet aan de zijlijn staan. Verkiest de G-Bank alleen met de BBL op te stappen, of geeft Chaffart uiteindelijk de voorkeur aan een ménage à trois ? In elk geval, mag fusioneren van de Generale Maatschappij van België. Voorzitter Etienne Davignon verklaarde dat de holding zonodig haar participatie (29,7 procent) in haar huisbank wil verwateren.

Grote onzekerheid schept de Nederlandse bank- en verzekeringsgroep ING, die twintig procent van de stemmen bij BBL bezit. Sinds de mislukte overnamepoging in 1992 zijn de Nederlanders niet langer geliefd in de Belgische bankwereld, zo ze dat al ooit echt waren in de op Frankrijk gerichte en veelal van Parijs afhankelijke Belgische financiële wereld. Dat laatste zette er trouwens voorzitter Luc Van den Brande (CVP) van de Vlaamse regering toe aan zich in het fusiedebat te mengen. Dat Het Gemeentekrediet, voor 60 procent eigendom van de Vlaamse gemeenten, meespeelt met het Franse overwicht is voor hem onaanvaardbaar. De Vlaamse regeringsleider stelt vast, niet zonder enige zorg voor verankering, dat de Franstalige regeringspartijen de vorming van een Grote Belgische Bank terdege steunen.

Philippe Maystadt : liever trainer bij Sporting Charleroi dan bankier.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content