U beweert mee te zijn met het nieuws? Bewijs het met de Knack-quiz. Meerdere juiste antwoorden zijn mogelijk, meerdere foute ook.

1 Jeroen Piqueur, gevallen topman van Optima Bank, zag zijn verzet tegen een bezwarend beslag op zijn Rolls-Royce Phantom afgewezen worden. Wat is hij nog niet kwijt?

a. Zijn gouden monocle.

b. Zijn luxejacht.

c. Zijn golfkarretje.

d. Zijn Porsche Carrera GT.

2 Wie zei ooit tegen Siegfried Bracke: ‘Gij hebt meer chance dan verstand’?

a. Tom Balthazar.

b. Lisbeth Imbo.

c. Zijn ex.

3 De mainstreammedia hadden het weer zwaar deze week. Het Nieuwsblad en Gazet Van Antwerpen brachten het nieuws dat de Nederlandse veiligheidsdienst vreest voor een coalitie zónder Geert Wilders. Wat bleek?

a. Ze baseerden zich op fake news van de Russen.

b. Ze baseerden zich (in het geval van GVA: alweer) op De Speld, een satirische Nederlandse website.

c. De Speld of Russisch fake news? Maakt niet uit. Erger: ze ‘vergaten’ hun bron te vermelden.

4 Minister van Defensie Steven Vandeput wil dat het leger zich in de toekomst alleen nog met zijn kerntaken bezighoudt. Welke taken moet het leger volgens hem afstoten?

a. Het bewaken van kazernes.

b. Het vormen van erehagen.

c. Het bewaken van het koninklijk paleis.

5 Volgens een onderzoek van de Britse denktank Chatham denkt 64 procent van de Belgen dat migratie uit landen met voornamelijk mosliminwoners moet worden gestopt. Het percentage moslims in ons land wordt door de Belgen geschat op 23 procent. In werkelijkheid is dat:

a. 24 procent.

b. 21 procent.

c. 7 procent.

6 ‘Brasschaat-haar’ is de nieuwe trend in de kapperswereld. Maar wat is dat?

a. Lang, achterovergekamd haar, verstevigd met gel, uitlopend in een nektapijtje (zie de Gents-Antwerpse rockgroep Bazart).

b. Naar voren en opzij gekamd, halflang haar dat de oren vrijlaat (zie titulair burgemeester van Brasschaat Jan Jambon).

c. Een geblondeerde permanent (zie ontslagnemend gemeenteraadslid van Brasschaat Carl Huybrechts).

7 Vlaams minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA) sloeg vorige week een mal figuur toen ze ‘een kentering’ meende te zien in de armoedecijfers. Wat was het probleem met die cijfers?

a. Ze kwamen van haar collega Philippe Muyters (N-VA).

b. Ze kwamen van haar collega Johan Van Overtveldt (N-VA).

c. Ze sloegen op het beleid van haar voorganger Ingrid Lieten (SP.A).

8 Sterrenchef Sergio Herman opende vorige week in Antwerpen een luxefrituur. Dat inspireerde charmezanger Yves Segers tot een variant op zijn carnavalskraker. Hoe luidt de aangepaste tekst?

a. ‘Thérèse, waar is de mayonaise?’

b. ‘Retteketet, waar is zijn vleeskroket?’

c. ‘Cheerio, cheerio, ne friet van Sergio’

9 Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken paste de vreemdelingenwet aan: voortaan kan zijn Dienst Vreemdelingenzaken vreemdelingen het land uitzetten op basis van een vermoeden dat zij bedreigend zijn voor de nationale veiligheid. Dat kan ook als ze in België zijn geboren. Hoe zal in dat geval bepaald worden naar welk land ze worden uitgezet?

a. Op basis van schedelmetingen.

b. Op basis van drie kleurcategorieën: zwarte ‘bedreigingen’ naar Afrika (het deel tussen Sahel en Kaap Agulhas), bruine naar Noord-Afrika of het Midden-Oosten en witte naar Hongarije.

c. Francken zal dat wel zelf beslissen.

DE ANTWOORDEN

1 a.

2 c (Zie Knack.be/ex)

3 b, c.

4 a.

5 c.

6 a.

7 c.

8 b.

9 Er zijn vermoedens dat a, b en c correct zijn.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content