“Raadpleeg je apotheker vooral ook in de fysieke apotheek”

"Het farmaceutisch dossier is een belangrijk instrument om je farmaceutische zorg op maat te geven", zegt Veerle Foulon. "Met een blik op dat dossier kan de apotheker bijvoorbeeld meteen opmerken dat de ontstekingsremmer die je wenst niet verenigbaar is met de bloedverdunner die je chronisch neemt. © GETTY

Ook online moet de apotheker je de nodige farmaceutische zorg geven. Al kan hij dat onmogelijk even uitgebreid en op maat doen als in de fysieke apotheek.

Ook bij zijn onlinedienstverlening moet de apotheker zich houden aan de regels van de Gids voor Goede Officinale Farmaceutische Praktijken en de deontologische code die in de Belgische fysieke apotheek gelden. “Dat betekent onder meer dat hij ook online goed moet aftoetsen of de geneesmiddelen en andere producten die je wilt kopen wel geschikt en veilig voor je zijn”, verduidelijkt Veerle Foulon, professor in de farmaceutische zorg aan de KU Leuven. “Hij moet je dus voldoende bevragen over je gezondheidstoestand, je klachten, hoelang die al aanhouden, eventuele chronische ziekten, of je nog andere medicatie gebruikt, of je zwanger bent, enzovoort. Net zoals hij dat in de fysieke apotheek doet. Met dit verschil dat hij in de fysieke apotheek ook systematisch je farmaceutisch dossier met je medicatiehistoriek inkijkt (zie kader). ”

Meer voorkennis, meer zorg op maat

In welke mate apothekers het farmaceutisch dossier ook bij je onlineaankoop inkijken en aanvullen, daarover bestaan vooralsnog geen cijfers, klinkt het bij de Algemene Pharmaceutische Bond (APB). “Maar de kans dat de apotheker dat doet, is wellicht groter als je offline, in de fysieke apotheek, alvast een vertrouwelijke therapeutische relatie hebt opgebouwd”, zegt Lieven Zwaenepoel, woordvoerder van de APB.

“Het farmaceutisch dossier is een belangrijk instrument om je farmaceutische zorg op maat te geven”, zegt Veerle Foulon. “Met een blik op dat dossier kan de apotheker bijvoorbeeld meteen opmerken dat de ontstekingsremmer die je wenst niet verenigbaar is met de bloedverdunner die je chronisch neemt. Of dat het voedingssupplement dat je vraagt mogelijk het effect vermindert van je antihormoontherapie tegen borstkanker. Maar ook dat de pijnstiller die je wilt kopen hetzelfde actieve bestanddeel bevat als de pijnstiller met een andere merknaam die je al regelmatig afhaalt. En blijkt bijvoorbeeld uit je dossier dat je in korte tijd al vaak een middel tegen diarree kwam afhalen, dan kan de apotheker je tijdig doorverwijzen naar de huisdokter. Enzovoort.”

De kracht van face-to-face contact

De geneesmiddelen, medische hulpmiddelen en voedingssupplementen die je online koopt moeten uiteraard niet alleen geschikt en veilig voor je zijn. Je moet ze ook correct en veilig kunnen gebruiken, met de nodige informatie over de gebruikelijke dosering, de mogelijke bijwerkingen, enzovoort. Wil je online een geneesmiddel aankopen, dan moet je op de website van de internetapotheek zelf of via een link alle informatie uit de bijsluiter terugvinden.

“Toch ga je voor de opvolging van een correct en veilig medicatiegebruik het best ook geregeld langs bij de fysieke apotheek”, adviseert Veerle Foulon. “Bij een persoonlijk contact kunnen we uit eigen beweging peilen naar hoe het loopt met je voorschriftvrije én voorschriftplichtige medicatie, hoe je omgaat met eventuele bijwerkingen, of je nood hebt aan een gepersonaliseerd medicatieschema dat we als huisapotheker voor jou up-to-date houden, enzovoort.”

“Alleen in de fysieke apotheek zien we uiteraard ook tekens waarvan je je zelf misschien niet bewust bent, maar die voor ons op een onderliggende aandoening kunnen wijzen”, besluit Foulon. “Dat helpt ons om tijdig naar een arts door te verwijzen, of om je te sensibiliseren voor een gezonde levensstijl, rookstopbegeleiding of vaccinatie bijvoorbeeld.” Moge dit dus een warme oproep zijn om je apotheker vooral ook in de fysieke apotheek regelmatig te raadplegen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content