14 © Julian Stratenschulte/dpa

Wat herinnert u zich nog van 2018? Vul de ontbrekende woorden aan in het maandoverzicht van 10/18

1

De Franse chansonnier Charles Aznavour (94) sterft. Hij werd wereldberoemd dankzij hits als La Bohème. Zijn ouders waren gevlucht voor de (…) genocide.

2

De (…) gaat dit jaar naar drie wetenschappers: Arthur Ashkin, Gérard Mourou en Donna Strickland. Ze voerden baanbrekend onderzoek naar lasertechnologie.

3

Niet schieten!, de film van (…) over de Bende van Nijvel, gaat in première. Hij baseerde zich op het boek van David Van de Steen, een overlever van de Delhaize-overval in Aalst.

4

Televisiepresentator Walter Capiau (80) sterft. Hij presenteerde programma’s als Het rad van (…). Capiau kwam in opspraak wegens seksueel misbruik bij minderjarigen.

5

De Nobelprijs voor de Vrede gaat naar Nadia Murad en Denis Mukwege, die elk afzonderlijk strijden tegen (…) geweld als wapen in oorlog en gewapende conflicten.

6

De Spaanse operazangeres Montserrat Caballé (85) overlijdt. Het grote publiek kent haar van de hit Barcelona, waarvoor ze samenwerkte met Freddie Mercury van (…).

7

De musical 40-45 van (…) gaat in première. Jonas Van Geel en Jelle Cleymans spelen de hoofdrollen in deze spectaculaire show over de Tweede Wereldoorlog.

8

Muhammed Aytekin, die in 2015 Merel De Prins (12) doodreed in Vilvoorde en vluchtmisdrijf pleegde, mag de gevangenis verlaten met een (…). De ouders van Merel reageren boos.

9

In Luxemburg vindt een belangrijk klimaatoverleg plaats met ministers van Leefmilieu van de EU-landen. Ons land heeft er (…), maar niemand van hen is aanwezig.

10

Tijdens zijn homilie op het Sint-Pietersplein in Rome vergelijkt paus Franciscus vrijwillige abortus met een beroep doen op een (…).

11

In het zuidoosten van (…) wordt de schade opgemeten nadat de orkaan Michael een dag eerder aan land is gegaan met windsnelheden van 250 km/u. Er vallen minstens zes doden.

12

De Zuid-Afrikaanse politicus Roelof ‘Pik’ Botha (86) sterft. Eerst verdedigde hij de apartheid, later kwam hij tot inzicht. Zijn bijnaam verwijst naar pikkewyn, Afrikaans voor ‘ (…)‘.

13

Het is de warmste 13e oktober sinds het begin van de metingen. In (…) stijgt het kwik tot 25,6 graden. Zo sneuvelt het vorige dagrecord: op 13 oktober 2011 was het 24,8 graden.

14

Niet alleen in ons land vinden verkiezingen plaats. In de Duitse deelstaat (…) verliest de conservatieve CSU haar absolute meerderheid. Dat kan ook bondskanselier Angela Merkel zuur opbreken.

15

De Amerikaanse zakenman Paul Allen (65) sterft. Hij richtte samen met Bill Gates Microsoft op. Hun bekendste product is (…), een van de populairste besturingssystemen ter wereld.

16

Een vriendschappelijke voetbalwedstrijd tussen België en Nederland eindigt op 1-1. Voor de Rode Duivels kan (…) scoren.

17

In een (…) op de Krim vallen zeker 19 doden bij een schietpartij. De dader, die zichzelf doodschiet, is een oud-student.

18

Op Brussels Airport voert de (…) voor de tweede dag op rij een stipheidsactie. In ongeveer een uur tijd wordt voor 3000 euro aan boetes uitgeschreven.

19

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) vindt dat jongeren vanaf (…) jaar alcohol mogen drinken. Ze gaat in tegen het advies van de Hoge Gezondheidsraad.

20

Onderzoeksjournalist Hugo de Ridder (86) sterft. Hij begon zijn carrière in de politiek, maar stapte halfweg de jaren 60 over naar de journalistiek. Hij was lang actief bij de krant (…).

21

De Gezinsbond pleit voor (…) voor grootouders. Zij werken vaak nog en kunnen niet zomaar thuisblijven om een ziek kleinkind op te vangen.

22

De leeftijd voor de screening van (…) wordt de komende jaren verlaagd. Nu worden mensen van 53 tot en met 74 jaar om de twee jaar uitgenodigd om een stoelgangtest uit te voeren.

23

Hotdogketen Würst, met vestigingen in Leuven, Gent en Antwerpen, is failliet. De oprichter van de restaurants, tv-kok (…), trok zich vorig jaar al terug uit de zaak.

24

In de VS worden bompakketten verstuurd. Onder meer ex-president Barack Obama, ex-presidents- kandidate Hillary Clinton en nieuwszender (…) krijgen er een.

25

In Noorwegen starten de grootste militaire oefeningen van de NAVO sinds het einde van de (…). In totaal nemen ongeveer 50.000 soldaten deel, ons land stuurt er zo’n 450.

26

Op Brussels Airport ontstaat chaos door een staking bij bagageafhandelaar (…). Op deze drukke dag, net voor de herfstvakantie, worden ongeveer 200 vluchten geschrapt.

27

In het Amerikaanse Pittsburgh vallen elf doden en zes gewonden bij een schietpartij in een (…). De schutter, een antisemiet, roept dat ‘alle joden moeten sterven’.

28

Jinnih Beels, die bij de gemeenteraadsverkiezingen de SP.A-lijst in Antwerpen heeft getrokken, maakt bekend dat ze zich nu toch een (…) heeft aangeschaft.

29

Een vliegtuig van de Indonesische lagekostenmaatschappij Lion Air stort neer in zee, enkele minuten na het opstijgen in de hoofdstad (…). Er zijn 189 mensen aan boord.

30

In Brussel wordt een vrouw dood aangetroffen op straat. Het is al de tweede dode dakloze in twee dagen tijd. Het (…) in de hoofdstad gaat pas midden november in.

31

Heuglijk nieuws uit Pairi Daiza. Het dierenpark maakt bekend dat baby Sungai is geboren, Indonesisch voor ‘rivier’. Het gaat om een (…), een ernstig bedreigde diersoort.

Oplossingen1 Armeense 2 Nobelprijs voor Natuurkunde 3 Stijn Coninx 4 fortuin 5 seksueel 6 Queen 7 Studio 100 8 enkelband 9 vier 10 huurmoordenaar 11 de Verenigde Staten 12 pinguïn 13 Ukkel 14 Beieren 15 Windows 16 Dries Mertens 17 school 18 douane 19 16 20 De Standaard 21 sociaal verlof 22 dikkedarmkanker 23 Jeroen Meus 24 CNN 25 Koude Oorlog 26 Aviapartner 27 synagoge 28 partijkaart 29 Jakarta 30 winterplan 31 orang-oetan

uw score……./31

1
1© PHOTOPQR/LE PARISIEN/MAXPPP
23
23© BELGAIMAGE
31
31© Getty Images/iStockphoto
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content