6 © PHOTOPQR/L'EST REPUBLICAIN/MAXPP

Wat herinnert u zich nog van 2019? Vul de ontbrekende woorden aan in het maandoverzicht van 07/19

1

Voor het eerst in dertig jaar vertrekken in Japan weer schepen op commerciële (…). Het vlees van de dieren wordt door veel Japanners als een delicatesse beschouwd.

2

Voor het eerst legt een vrouw de eed af als Vlaams minister-president: Liesbeth Homans (N-VA). Meteen is er al een rel: ze noemt de Belgische vlag een (…).

3

Het Europees Parlement krijgt een nieuwe voorzitter: David Maria Sassoli. Hij volgt Antonio Tajani op en zo is het dus opnieuw een kandidaat uit lidstaat (…).

4

In (…) valt het doek over het fel gemediatiseerde proces tegen Willem Holleeder. Hij wordt schuldig bevonden als opdrachtgever van vijf moorden en krijgt levenslang.

5

De (…) Foute mannen‘, waar vrouwen elkaar waarschuwen voor – juist, ja – foute mannen, is in strijd met de Europese privacywet. Een van de geviseerde mannen diende een klacht in.

6

In Brussel wordt het startschot gegeven voor de Tour de France. Een half miljoen fans komen kijken. Dertigduizend anderen wachten gespannen op de doortocht aan de (…).

7

In Brazilië wint (…) de Copa América. Het land wint al voor de 9e keer, maar het was wel al 12 jaar geleden. Ditmaal moet Peru de duimen leggen, de wedstrijd eindigt met 3-1.

8

In drie kazernes van de politie van (…) vreest het personeel voor zijn gezondheid. Uit metingen blijkt dat in het kraantjeswater giftige stoffen zitten, zoals lood.

9

In Frankrijk worden (…) middelen binnenkort niet meer terugbetaald. De Hoge Gezondheidsraad oordeelde dat hun werking niet bewezen kan worden.

10

Vlaanderen krijgt er een nieuw printmagazine bij: Newsweek. De eerste editie is een themanummer, naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de (…).

11

Vlaams Parlementsvoorzitter (…) neemt ontslag. Tijdens zijn 11 julitoespraak verschijnt online een bezwarend artikel. Eerder was er al commotie over een verkeersongeval onder invloed.

12

De rechtbank in Veurne geeft acteur (…) een voorwaardelijke celstraf van 3 jaar, met uitstel. De man produceerde en verspreidde kinderporno. Het parket had vier jaar effectief gevraagd.

13

Op (…) blijven tienduizend stuks bagage staan door een computerprobleem: het IT-systeem kon niet lezen welke koffer naar welk vliegtuig moest.

14

Het klinkt als een Jommeke-strip: in Egypte wordt de knikpiramide van Snofroe opengesteld voor het publiek. Die was een van de voorlopers van de grote piramides van (…).

15

In het Gentse zwembad Rozebroeken zijn er voortaan (…). Wie overlast veroorzaakt, krijgt een tijdelijk zwemverbod.

16

Annegret Kramp-Karrenbauer wordt de nieuwe Duitse minister van Defensie. In de christendemocratische CDU geldt ze als de gedoodverfde opvolgster van huidig bondskanselier (…).

17

Voormalig bondscoach Robert Waseige (79) overlijdt. Hij loodste de Rode Duivels naar Euro 2000 en het WK van 2002, met de legendarische uitspraak ‘zo fris als een (…) op de plein’.

18

Het is hommeles bij de Open VLD. Voorzitster Gwendolyn Rutten en de rest van de partijtop zijn boos omdat de Brusselse afdeling in een ‘linkse’ regering stapt zonder de (…).

19

Tijdens zijn eerste (…) gaat Wout van Aert van de hemel naar de hel: hij was aan een indrukwekkend debuut bezig, maar moet na een zware val de koers verlaten.

20

Een festivalganger van Tomorrowland in (…) sterft in het ziekenhuis. Het gaat om een 27-jarige man uit India. Later blijkt dat hij wellicht bezweek aan een overdosis drugs.

21

Het is onze nationale feestdag. Voor het eerst neemt koning Filip zijn dochter, kroonprinses (…), mee naar de opname van zijn traditionele toespraak.

22

In de dierentuin van Planckendael ontsnapt een (…). Het gaat om een ongevaarlijk dier, 20 centimeter groot, dat na een avontuurtje in een woonwijk wordt verdoofd en teruggebracht.

23

Het Verenigd Koninkrijk heeft een nieuwe premier: Boris Johnson. Hij krijgt van de leden van de Conservatieve partij dubbel zoveel stemmen als de meer gematigde Tory (…).

24

De Hongaar Kristóf Milák verovert op het WK zwemmen in Zuid-Korea goud op de 200m vlinderslag. Hij verbreekt het legendarische en 10 jaar oude wereldrecord van de Amerikaan (…).

25

Met 39,7 graden Celsius in Ukkel is het de warmste dag ooit in ons land. In het station van (…) strandt een duizendtal reizigers die in overvolle treinen van de kust zijn gekomen.

26

Een primeur: het Brusselse (…) moet al voor de tweede dag op rij enkele uren sluiten. In de buizen tussen de bollen is het simpelweg té warm geworden. ’s Avonds gaat het wel weer open.

27

Gamers van over de hele wereld bekampen elkaar in New York op het WK (…). De hoofdprijs van 2,7 miljoen euro gaat uiteindelijk naar de 16-jarige Amerikaan Kyle Giersdorf.

28

Wetenschapper Walter Fiers (88) overlijdt. Hij was een van de pioniers van de Vlaamse (…) en werd wereldberoemd omdat hij het genoom van virussen kon ontcijferen.

29

De gemeente Kapellen vaardigt een verbod op (…) uit. Een week eerder haalden beoefenaars explosieven boven water die ze zomaar in de berm achterlieten.

30

In (…) gaat het proces tegen de Amerikaanse rapper A$AP Rocky van start, die betrokken zou zijn geweest bij een vechtpartij. President Donald Trump vroeg op Twitter al om zijn vrijlating.

31

Europa breidt de ‘zwarte lijst’ uit met invasieve uitheemse planten- en diersoorten. Vanaf nu is onder meer de zonnebaars verboden, een zeer gulzige roofvis uit Noord- (…).

Oplossingen 1 walvisjacht 2 vod 3 Italië 4 Nederland 5 Facebookgroep 6 Muur van Geraardsbergen 7 Brazilië 8 Brussel 9 homeopathische 10 maanlanding 11 Kris Van Dijck 12 Guy Van Sande 13 Brussels Airport 14 Gizeh 15 identiteitscontroles 16 Angela Merkel 17 konijn 18 MR 19 Tour de France 20 Boom 21 Elisabeth 22 aap 23 Jeremy Hunt 24 Michael Phelps 25 Gent-Sint-Pieters 26 Atomium 27 Fortnite 28 biotechnologie 29 magneetvissen 30 Zweden 31 Amerika Uw score: …/31

18
18
27
27© Getty Images
30
30© Getty Images for NARAS
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content