6

Wat herinnert u zich nog van 2019? Vul de ontbrekende woorden aan in het maandoverzicht van 08/19

1

Documentairemaker D.A. Pennebaker (94) overlijdt. Een van zijn bekendste docu’s is Dont Look Back, over een concerttour van (…). In 2013 kreeg hij een ere-Oscar.

2

In de Henegouwse stad (…) worden de centrale spitsbogen van de historische Pont des Trous afgebroken, zodat er zwaardere schepen door kunnen.

3

Jong talent Remco Evenepoel wint op zijn 19e de wielerklassieker Clásica San Sebastián. Vijf dagen later zorgt hij opnieuw voor een stunt, door ook het EK (…) te winnen.

4

In het Londense museum (…) wordt een 6-jarige jongen van het uitkijkplatform gegooid. Hij overleeft een val van vijf verdiepingen. Een 17-jarige verdachte wordt opgepakt.

5

De maand juli was wereldwijd de warmste maand ooit, zo meldt het Copernicus-weerinstituut. Daarmee sneuvelt het record van (…) jaar geleden.

6

Daniel Dardha, een jongen van (…) jaar, wint het Belgisch kampioenschap schaken. Hij laat tijdens de wedstrijd drie ‘grootmeesters’ achter zich.

7

Voor een kwart van de wereldbevolking dreigt extreme waterschaarste. Ook (…) heeft ermee te maken, als enige regio in West-Europa.

8

In een Kortrijkse winkel van supermarktketen (…) hebben ze een primeur: aan de kassa worden groenten en fruit automatisch herkend met artificiële intelligentie.

9

Pairi Daiza kondigt aan dat reuzenpanda Hao Hao een tweeling heeft gekregen. De dieren krijgen pas een (…) als ze 100 dagen oud zijn. Pas dan is zeker of ze het zullen halen.

10

Het islamitische (…) begint, de eerste keer sinds het totaalverbod op onverdoofd slachten in Vlaanderen. Er worden 2613 dieren geslacht, de helft minder dan vorig jaar.

11

Een dag nadat miljardair Jeffrey Epstein dood is aangetroffen in zijn cel, wordt de Britse prins (…) beschuldigd van handtastelijkheden in het appartement van Epstein.

12

Drie Antwerpse ziekenhuisnetwerken maken bekend dat ze vanaf eind september (…) zullen gebruiken om onder meer weefsel, bloed en medicijnen te vervoeren.

13

De Spaanse tenor Plácido Domingo wordt door negen vrouwen beschuldigd van seksuele intimidatie. Later stapt hij op als directeur van de (…) van Los Angeles.

14

De Brusselse modeboetiek Maison Martin (…) is failliet. Volgens eigenaar Nicola Vercraeye is e-commerce de winkel fataal geworden, maar ook de voetgangerszone in de hoofdstad.

15

Nepal wordt strenger voor klimmers die de (…) willen trotseren. Het voorbije klimseizoen kwamen elf mensen om het leven.

16

De Amerikaanse acteur Peter Fonda (79) overlijdt. Hij raakte bekend dankzij de cultfilm (…). Het talent zit in de familie: ook vader Henry, zus Jane en dochter Bridget maakten faam.

17

In de kazerne van Heusden-Zolder wordt afscheid genomen van de twee (…) die stierven bij een interventie. Honderden mensen volgen de plechtigheid op een groot scherm buiten.

18

De Amerikaanse president Donald Trump bevestigt dat hij opnieuw voor huidig vicepresident (…) kiest als running mate bij de verkiezingen in 2020.

19

In Khartoem, de hoofdstad van (…), begint het proces tegen oud-president Omar al-Bashir. Hij voerde er bijna 30 jaar een snoeihard bewind en wordt nu vervolgd voor corruptie.

20

Sportjournalist (…) stopt abrupt als aangever in de zaalshow van komiek Jacques Vermeire. Begin september wordt bekend dat Luc Verschueren hem zal vervangen.

21

Het opvangcentrum van Arendonk plaatst (…) en creëert daarmee 70 extra plaatsen voor asielzoekers. Fedasil bekijkt nog of dat ook in andere centra nodig is.

22

Het Braziliaanse Amazonewoud wordt geteisterd door hevige branden. De Franse president Macron spreekt van een internationale crisis, tot woede van zijn Braziliaanse collega (…).

23

De Amerikaanse miljardair David Koch (79) overlijdt. Samen met zijn broer (…) was hij een van de rijkste mensen ter wereld. Ze doneerden gul aan conservatieve Republikeinse politici.

24

De federale regering draagt de Franstalige liberaal (…) voor als kandidaat voor de Europese Commissie. De N-VA noemt die keuze ‘onaanvaardbaar’.

25

Journalist en theatermaker Bert Verhoye (74) overlijdt. Hij richtte het gezelschap (…) op. Begin jaren 90 stelde hij zijn hond aan als directeur, uit protest tegen het podiumkunstendecreet.

26

Op de MTV Awards gaat zangeres (…) met de prijs voor de beste video lopen, met You Need to Calm Down. Ariana Grande wordt uitgeroepen tot artiest van het jaar.

27

In het gemeenschapsonderwijs geldt een verbod op alle (…) symbolen. Maar een meisje uit Leuven mag haar hoofddoek toch dragen op school, zo beslist een rechter.

28

Greta Thunberg arriveert met haar zeilboot aan de kust van New York. Ze vertrok twee weken eerder vanuit het Britse Plymouth, om de (…) te kunnen bijwonen.

29

Prins (…) verandert van school. Van het Nederlandstalige Sint-Jan Berchmanscollege gaat het naar een Engelstalige privéschool in Brussel. Kostprijs? Bijna 40.000 euro per jaar.

30

Björn Rzoska, fractieleider van Groen in het Vlaams Parlement, is kandidaat om partijvoorzitter te worden. Uiteindelijk zal (…) de voorzittersverkiezingen winnen.

31

In het VK komen duizenden mensen op straat, uit protest tegen de ‘staatsgreep’ van (…). Hij zou het parlement buitenspel willen zetten, aldus de critici.

Oplossingen 1 Bob Dylan 2 Doornik 3 tijdrijden 4 Tate Modern 5 drie 6 dertien 7 Vlaanderen 8 Colruyt 9 naam 10 Offerfeest 11 Andrew 12 drones 13 opera 14 Margiela 15 Mount Everest 16 Easy Rider17 brandweermannen 18 Mike Pence 19 Sudan 20 Ruben Van Gucht 21 legertenten 22 Jair Bolsonaro 23 Charles 24 Didier Reynders 25 De Zwarte Komedie 26 Taylor Swift 27 levensbeschouwelijke 28 VN-klimaattop 29 Gabriël 30 Meyrem Almaci 31 Boris Johnson Uw score: …/31

9
9
24
24© BELGA
26
26© SOPA Images/LightRocket via Gett
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content