1 © Getty Images

Wat herinnert u zich nog van 2019? Vul de ontbrekende woorden aan in het maandoverzicht van 06/19

1

Filosoof Michel Serres (88) overlijdt. In zijn thuisland (…) was hij een veelgevraagd spreker op radio en televisie, onder meer over ecologie en onderwijs.

2

In het Italiaanse (…) botst een cruiseschip tegen de kade en raakt het een toeristenboot. Opnieuw klinkt protest tegen enorme schepen die aanmeren in de stad.

3

Een miljoen West- en Oost-Vlamingen recycleren voortaan met de Nieuwe Blauwe Zak. Daarin mogen meer soorten (…), zoals botervlootjes. In 2021 zal heel Vlaanderen mee zijn.

4

Papierfabrikant Stora Enso geeft toe dat het verantwoordelijk is voor de uitbraak van (…) in de Gentse Kanaalzone die twee dodelijke slachtoffers maakte.

5

In Aalst krijgt een aantal gezinnen van buitenlandse origine een racistische brief in de bus. Een dag later lanceert tv-gezicht en bekende Aalstenaar (…) een liefdevol alternatief.

6

Vandaag precies 75 jaar geleden vond D-day plaats. Tijdens de herdenking in Normandië speecht ook (…). Het is een van haar laatste officiële taken als Brits premier.

7

Voormalig Kamervoorzitter en Gents gemeenteraadslid (…) stopt met politiek. Dat laat hij weten op Twitter. Bij de verkiezingen van mei verloor hij zijn zitje in de Kamer.

8

Wim Betz (76) overlijdt. De emeritus hoogleraar (VUB) stond aan de wieg van SKEPP, de Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudowetenschap en het (…).

9

In (…) komen meer dan een miljoen mensen op straat tegen een wetsvoorstel dat het mogelijk maakt om verdachten uit te leveren aan de Chinese overheid.

10

De Amerikaanse krant (…) kondigt aan dat ze vanaf 1 juli geen politieke cartoons meer publiceert in haar internationale editie. Heel wat cartoonisten reageren aangeslagen.

11

De Belgisch-Nicaraguaanse studente en activiste Amaya Coppens wordt vrijgelaten in (…), waar ze negen maanden in de cel heeft gezeten. Ze werd opgepakt tijdens een studentenprotest.

12

Oud-burgemeester van Ukkel, ex-minister en oud-Senaatsvoorzitter Armand De Decker (70) overlijdt. Hij stapte in 2018 uit zijn partij, de (…), na beschuldigingen van omkoping.

13

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg pleit ervoor om (…) terug te betalen bij zwaarlijvige min- 18-jarigen. Het moet wel ‘de grote uitzondering’ blijven.

14

Bij een bezoek aan Out of the Box, een Brussels initiatief voor vroege schoolverlaters, praat (…) over zijn moeilijke schooltijd. Het is uitzonderlijk dat de royal er zo open over is.

15

De Italiaanse regisseur Franco Zeffirelli (96) overlijdt. Hij regisseerde veel opera’s, maar zijn bekendste film kwam in 1968 in de zalen: de Shakespeare-verfilming (…).

16

In Bilzen moeten de inwoners opnieuw naar de stembus nadat de uitslagen van 14 oktober ongeldig zijn verklaard. Trots op Bilzen, de lijst van de CD&V’er (…), blijft de grootste partij.

17

De Amerikaanse modeontwerpster en actrice Gloria Vanderbilt (95) overlijdt. Ze ontwierp in de jaren zeventig een jeanslijn, maar vandaag is vooral haar (…) nog populair.

18

Iedereen in Vlaanderen kan voortaan de (…) van zijn huis berekenen. Die geeft aan hoe bereikbaar allerlei voorzieningen zijn met het openbaar vervoer, de fiets of te voet.

19

Drie parallelle strepen op gelijke afstand van elkaar, het bekende logo van sportmerk (…), kunnen niet als merk geregistreerd worden. Dat beslist het Europees Hof van Justitie.

20

Antwerps Groen-kopstuk (…), die niet verkozen raakte, bekritiseert zijn partij in een interne nota. ‘”Heb je poen, stem dan groen”: op dit asociale beeld is te weinig antwoord gekomen.’

21

In het Universitair Ziekenhuis Antwerpen hebben ze een wereldprimeur te pakken. Voor het eerst plaatst een oorchirurg een binnenoorimplantaat in met de hulp van een (…).

22

Nourredine Cheikhni, een van de moordenaars van politieagente (…), komt volledig vrij. Vorig jaar was hij al vervroegd vrijgelaten met een elektronische enkelband.

23

In de Tsjechische hoofdstad Praag komen honderdduizenden inwoners op straat tegen hun premier Andrej Babis. Het is de grootste manifestatie sinds de Fluwelen Revolutie in (…).

24

De Staatsveiligheid zet een onderzoek op naar de organisatie die een officiële aanvraag heeft ingediend om volgend schooljaar een islamitische school te openen in (…).

25

Bpost kondigt aan dat postbodes vanaf maart 2020 nog maar (…) keer per week zullen langskomen om niet-dringende brieven te bezorgen.

26

De stad (…) wil elk jaar een digitaal referendum organiseren. In oktober gebeurt dat voor het eerst: dan kunnen inwoners hun mening geven over een maandelijkse autovrije zondag.

27

De correctionele rechtbank van Antwerpen beslist dat de Antwerpse cannabisclub Trekt Uw (…) ontbonden moet worden, omdat er op grote schaal cannabis wordt geteeld en verhandeld.

28

Het festival Vestiville in Lommel, met als headliner (…), wordt op het allerlaatste moment afgelast. Een dag later opent het parket van Limburg een onderzoek naar mogelijke fraude.

29

In het Australische Byron Bay komen de Belgische politieagenten aan die zullen meewerken aan het onderzoek naar de 18-jarige Belg (…), die daar sinds 31 mei vermist is.

30

Priester Daniel Alliët (75) gaat met pensioen. Hij stelde ‘zijn’ kerk, de Brusselse (…), verschillende keren open voor mensen zonder papieren.

Oplossingen 1 Frankrijk 2 Venetië 3 plastic 4 legionella 5 Steven Van Herreweghe 6 Theresa May 7 Siegfried Bracke 8 Paranormale 9 Hongkong 10 The New York Times 11 Nicaragua 12 de MR 13 maagoperaties 14 koning Filip 15 Romeo & Juliet 16 Johan Sauwens 17 parfum 18 mobiscore 19 Adidas 20 Wouter Van Besien 21 robot 22 Kitty Van Nieuwenhuysen 23 1989 24 Genk 25 twee 26 Kortrijk 27 Plant 28 Cardi B 29 Théo Hayez 30 Begijnhofkerk Uw score: …/30

11
11
14
14© BELGA
17
17© The LIFE Images Collection via G
28
28
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content