Wat wil Donald Trump met de Russen? Wil hij Poetin aan zijn kant krijgen of kiest hij netde kant van Poetin?

Het was zo’n moment. Tijdens een lang telefoongesprek met Vladimir Poetin legde Donald Trump op zeker ogenblik de hoorn neer voor overleg met zijn adviseurs. Poetin had voorgesteld om het New START-verdrag over de beperking van kernwapens met vijf jaar te verlengen. Daarop was Trump niet voorbereid. Het verdrag werd door Barack Obama onderhandeld en is sinds 2011 van kracht. Toen hij het gesprek hernam, foeterde Trump dan maar dat New Start een slecht en voor Amerika ongunstig verdrag is – wat niet klopt. Als het niet wordt verlengd, loopt het in 2021 af en staat de deur open voor een nieuwe kernwapenwedloop.

Ervaren Amerikaanse diplomaten hopen dat Rex Tillerson, Trumps minister van Buitenlandse Zaken, snel een lijn krijgt in de chaotische manier waarop zijn president met de wereld omgaat. Het is goed dat Trump met Rusland wil overeenkomen, maar het is ook zaak om niet naïef te zijn. Voor hem waren ook George W. Bush en Barack Obama ervan overtuigd dat ze met Poetin op een nieuwe voet konden vertrekken. De Russische leider erfde in 1999 een kapot land met een versleten economie. Hij dicteert nu de wet in het Midden-Oosten, heeft belangrijke strategische allianties met Turkije en Iran, en bedreigt Europa. Amerika kan vandaag politiek niet om Rusland heen.

De nieuwe Amerikaanse regering zou daarom duidelijk moeten zijn over haar houding tegenover Moskou. Aan de ene kant Poetin pluimstrijken en aan de andere kant Oekraïne beloven dat het op steun kan blijven rekenen, veroorzaakt verwarring en onzekerheid. Oekraïne en de Europese NAVO-partners zijn bang dat Trump het met Poetin op een akkoordje gooit, waarvan zij achteraf de rekening op hun bord krijgen. Zeker nu blijkt dat Trumps nationale veiligheidsadviseur, ex-generaal Michael Flynn, de Russen al in december beloofde dat er best te praten valt over de sancties die het Westen Rusland na de annexatie van de Krim heeft opgelegd.

Met zijn houding tegenover Moskou maakt Trump de Russen nu eigenlijk sterker dan ze in werkelijkheid zijn. Ze krijgen op deze manier ook zo goed als vrij baan om Europese democratieën te ondergraven met steun aan radicaalrechtse partijen. Het klonk voor de verkiezingen in november nog als een boutade dat Trump een leider wil zijn zoals Poetin er één is. Zeker zijn superadviseur en strateeg Steve Bannon lijkt erop aan te sturen dat hij ook echt een Amerikaanse Poetin wordt. Het gevaar is dat er aan de bromance tussen Trump en Poetin onvermijdelijk een einde komt. Ze hebben te veel verschillende belangen. Het komt erop aan om niet in de vuurlijn te staan als het zover is.

Door HUBERT VAN HUMBEECK

Aan de bromance tussen Trump en Poetin komt onvermijdelijk een einde.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content