Pleur op!

Hubert van Humbeeck
Hubert van Humbeeck

Een sneer van premier Rutte naar Turks-Nederlandse jongeren beheerste het begrotingsdebat in Nederland.

Het debat over de begroting in de Tweede Kamer stond al helemaal in het teken van de verkiezingen, die midden maart 2017 worden gehouden. Dat wordt het eerste van een drieluik van verkiezingen waar volgend jaar in West-Europa naar wordt uitgekeken. In de lente kiezen de Fransen een nieuwe president en na de zomer beslissen de Duitsers of Angela Merkel een vierde ambtstermijn krijgt, als ze zich daarvoor kandidaat stelt.

Op het eerste gezicht heeft de Nederlandse coalitie van liberalen en sociaaldemocraten onder de leiding van de liberaal Mark Rutte weinig reden om zich zorgen te maken. De economie groeit weer, de werkloosheid daalt en het land heeft geen begrotingstekort die naam waardig. Alleen merken Nederlanders daar zelf allemaal nog weinig van. De bezuinigingen en hervormingen hebben diep in het vlees gesneden. De VVD van Rutte houdt nog redelijk goed stand in de peilingen, maar haar coalitiepartner, de sociaaldemocratische Partij van de Arbeid, gaat door een diep dal. Op dit ogenblik zou de PVV van de rechts-radicale populist Geert Wilders met voorsprong de verkiezingen winnen.

Maar aangezien Wilders met zijn islamofobe gestook buitenspel staat, mag Mark Rutte zich nu al opmaken voor een nieuw mandaat als minister-president. Hij domineert de rest van het politieke veld met groot gemak. Het debat, vorige week, maakte duidelijk dat hijzelf ook al in verkiezingsmodus is. Het ging voor een goed deel over een sneer van Rutte aan het adres van enkele Turks-Nederlandse jongeren, die na de mislukte putsch in Turkije voor president Erdogan demonstreerden. ‘Pleur op!’ riep de minister-president – wat zoveel wil zeggen als: ‘Rot op!’ Rutte vond vervolgens niet dat hij zich daarvoor in het halfrond moest excuseren, integendeel: wie naar Nederland komt, moet zich houden aan de normen en waarden die in Nederland gelden. Dat klopt, repliceerde de krant NRC Handelsblad, maar de toon waarop iets wordt gezegd is ook van belang. En die was in dit geval onwaardig, vond de krant, omdat hij suggereerde dat de minister-president mensen uitsluit.

Rutte ligt er niet van wakker. De campagne zal niet in de eerste plaats over de economie of over begrotingscijfers gaan, maar over ‘de Nederlandse manier van leven’. Zoals het daarna in Frankrijk en Duitsland over de Franse en Duitse manier van leven zal gaan. Terwijl politici zich verder suf zoeken naar een remedie voor de ondertussen chronische ontevredenheid van de Europese kiezer.

Hubert van Humbeeck

Mark Rutte mag zich nu al opmaken voor een nieuw mandaat als minister-president van Nederland.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content