Oude gloriën azen op comeback

NOKIA - MICROSOFT Samenwerking wordt op grappen onthaald. © GF
Luc Baltussen
Luc Baltussen Luc Baltussen is redacteur bij Knack.

Nokia en Microsoft, beide aangeschoten wild, slaan de handen in elkaar.

Niemand is heilig in de globale economie. Het is niet omdat je in je eigen markt ooit de enige speler van betekenis was, dat je het eeuwige leven hebt. Niet zelden is het juist omdát ze zo weinig last van de concurrentie ondervinden dat succesvolle bedrijven hun alertheid verliezen. De gsm’s van Nokia konden ooit bogen zowel op degelijkheid en robuustheid als op het meest gebruiksvriendelijke besturingssysteem. Maar de Finnen hadden nooit gedacht dat consumenten vijf tot tien keer meer zouden betalen voor een toestel dat veel méér kon dan telefoneren en lieten zich verrassen door de smartphones van Apple en Google.

In marktaandeel is Nokia nog altijd de nummer één: de Finnen verkochten in 2010 nog tien keer meer gsm’s dan Apple. Maar omdat Apple veel duurdere toestellen aanbiedt en de markt die ook wil, rijven de Amerikanen veel meer winst binnen. Met 4 procent van de gsm-markt is Apple goed voor liefst de helft van de winst.

Ook Microsoft krijgt klappen van datzelfde smartphonesucces. In het laatste kwartaal van 2010 werden er voor het eerst meer smartphones dan pc’s verkocht (101 miljoen tegenover 92 miljoen) en de markt van de smartphones groeit jaarlijks met pakweg 80 procent, tegen nauwelijks 3 procent bij de pc’s. Maar op de markt van de smartphones zakten de toestellen met een Microsoftbesturingssysteem in 2010 bijna weg.

In september kwam er met Stephen Elop voor het eerst een niet-Fin aan het hoofd van Nokia. Die liet deze week in een memo aan zijn personeel weten dat ze hun bedrijf moeten zien als een brandend boorplatform en dat ze kunnen kiezen tussen verbranden of het koude water in springen. Volgens Elop is de innovatie bij Nokia nog altijd goed, maar duurt het veel te lang voor die omgezet wordt in wat de markt vraagt. Een flink deel van het directiecomité zal daarvoor trouwens de prijs betalen en vervangen worden.

Dat Elop nu kiest voor een partnerschap met Microsoft, verrast niet. Als voormalig topkaderlid van Microsoft weet hij perfect dat ook dat bedrijf op zoek moet naar nieuwe oceanen om in te zwemmen. Wat op 11 februari bekendgemaakt werd, is wel behoorlijk radicaal. Nokia plooit helemaal terug op twee kernactiviteiten: gewone gsm’s en smartphones, en Windows Phone zal het verouderde besturingssysteem Symbian gaan vervangen. Zoeken op een Nokia smartphone zal gebeuren met Bing, de zoekrobot van Microsoft. En de kaartdiensten die Microsoft aanbiedt, zullen steunen op Nokia Maps. De samenwerking moet het Nokia bovendien mogelijk maken veel minder uit te geven aan research waardoor het een paar duizend mensen niet meer nodig zal hebben.

De aankondiging van de samenwerking van Nokia en Microsoft werd door de markt meer op grappen dan op enthousiasme onthaald. Twee kalkoenen maken samen nog geen arend, twitterde een hoge piet bij Google. Anderen maken zich vrolijk over dinosaurussen die aan het paren slaan. Maar dat leedvermaak is wellicht voorbarig. Beide giganten hebben tenslotte veel innovatiepower in huis en een kat in het nauw kan rare sprongen maken.

Luc Baltussen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content