Han Renard
Han Renard Han Renard is redacteur bij Knack

Franstalige televisiezenders mogen wel eens worden afgestoft. En waarom niet door een Vlaams productiehuis?

Woestijnvis wil graag voor Franstalige zenders werken. Concrete plannen zijn er nog niet, maar er zijn wel gesprekken gaande met zowel de RTBF als de RTL. Bij Woestijnvis gelooft men dat er aan Franstalige kant een markt is voor bedenkers van nieuwe televisieprogramma’s. Dat is in principe zeker het geval, want de Franstalige televisiezenders lopen niet over van creativiteit.

Maar makkelijk wordt het nu ook weer niet voor Woestijnvis. De Franstalige publieke omroep RTBF heeft niet de gewoonte om de productie van programma’s uit te besteden. Gebeurt dat wel, dan stuit dat binnenskamers doorgaans op heftig verzet. In tegenstelling tot de VRT heeft de RTBF geen decretale verplichting om een deel van haar productie in handen van externe spelers te geven. Gevolg is dat er in Franstalig België bitter weinig onafhankelijke productiehuizen actief zijn.

Los daarvan oogt de programmatie van de Franstalige publieke omroep en de commerciële concurrentie tamelijk oubollig. De Franstalige kijker moet het doen met een voorspelbare mix van variétéshows, Franse politieseries, gedubde Amerikaanse films, en bekende formats die uit het buitenland zijn overgenomen, zoals The Voice Belgique, die al aan de vierde editie toe is en hét succesnummer van de RTBF is. Behalve belangrijke voetbalwedstrijden halen ook documentaires over de koninklijke familie doorgaans spectaculaire kijkcijfers. Op zondagavond zendt de RTBF in prime time Le jardin extraordinaire uit, een programma over dieren dat al bestaat sinds 1965 (!) en waaraan sindsdien niet noemenswaardig werd gesleuteld. Om maar te zeggen: een beetje frisse wind zou geen kwaad kunnen.

Brusselaars en Walen stemmen dan ook massaal af op Franse zenders, die ongeveer veertig procent van de televisiemarkt in handen hebben. Toch beweegt er wat. De Franse Gemeenschap maakt meer middelen vrij voor internationale coproducties en heeft nu ook een fonds voor fictiereeksen van eigen bodem. In 2016 komt de RTBF alvast met drie nieuwe, eigen fictiereeksen. En dat is best dapper, want de laatste, met veel bombarie aangekondigde ‘100 procent Belgische’ serie Esprits de familles was een pijnlijke flop. Woestijnvis zou in eerste instantie mikken op de ontwikkeling van amusementsprogramma’s, eerder dan op dure fictie. Het gat in de Franstalige markt is er, al blijft het afwachten of het Franstalige publiek, dat niet echt vertrouwd is met vernieuwende televisie, ook mee wil.

Han Renard

De Franstalige kijker moet het stellen met variétéshows, Franse politieseries en gedubde Amerikaanse films.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content