Veel seks zou de kans bevorderen om zwanger te geraken.

Er zijn van die koppels die per se een kindje willen, en daar zo mee bezig zijn dat ze uitrekenen wanneer de vrouw precies ovuleert om er dan eens goed tegenaan te aan. Tussendoor wachten ze bang af of het iets werd.

Nieuwe inzichten wijzen uit dat dit niet de beste methode is. Vorig jaar publiceerden de vakbladen Seminars in Immunology en Journal of Reproductive Immunology aanwijzingen dat veel seks gunstig is om zwanger te worden. Of beter: om zwanger te blijven. Want een lichaam dat regelmatig contact heeft met het zaad van een partner zou later gemakkelijker een lichaampje aanvaarden dat hen aan kenmerken uit dat zaad herinnert. Het is geen toeval dat deze gegevens gepubliceerd werden in vakbladen die zich specialiseren in het afweersysteem.

Uit onderzoek bleek bijvoorbeeld dat vrouwen die een vol jaar intensief seks hadden met de vader van hun kind, slechts 5 procent kans hadden op bloeddruk- en andere problemen tijdens de zwangerschap. Terwijl dat voor vrouwen die slechts minder dan vier maanden seks met de vader hadden, tot 40 procent opliep.

Het vakblad New Scientist vatte onlangs nieuwe inzichten samen. Seks zou in staat zijn een aantal aandoeningen te voorkomen die een gevolg zijn van het feit dat voor een moederlichaam foetus en moederkoek eigenlijk ten dele vreemde lichamen zijn, want steunend op genen aangebracht door de vader. Sommige wetenschappers vergelijken de ontwikkeling van de placenta met een woekerende kanker die door de baarmoederwand dringt en een verbinding naar een bloedvat legt om er zuurstof en andere voedingsstoffen af te tappen. Waarbij natuurlijk vreemde eiwitten (afkomstig van de foetus) in de moederlijke bloedstroom terechtkomen. In principe komt dan het afweersysteem in actie.

Maar dat zou niet gebeuren als een lichaam wordt voorbereid op de aanwezigheid van die vreemde stoffen. Sommige vrouwen zullen het schokkend vinden, maar zelfs orale seks zou daarbij helpen ? en nee, het waren geen mannelijke chauvinisten die dat ontdekten, wel een groep Australische wetenschappers onder leiding van een vrouw. Want orale seks zou, net als frequente gewone seks, bijdragen tot een efficiënte ‘immuunmodulatie’: het bijsturen van het lichaam van een vrouw in functie van het aanvaarden van sommige vreemde eiwitten.

Afweercellen van de vrouw kunnen zelfs intacte zaadcellen opzwelgen en naar de lymfeknopen transporteren, waar andere types cellen ze als iets ongevaarlijks leren herkennen. Daarenboven staat een lichaam sowieso toleranter ten opzichte van iets dat via de mond binnenkomt ? een noodzaak om voedingsproducten te kunnen assimileren. Zo bleek dat het regelmatig inslikken van sperma bij orale seks de kans halveerde dat vrouwen tijdens de zwangerschap ernstige gezondheidsproblemen kregen.

Sperma lijkt daarenboven stoffen te bevatten die het vrouwelijk lichaam tot een ‘vriendelijker’ houding aanzetten door haar afweersysteem te sensibiliseren. Zo is er de transformerende groeifactor-â (TGF-â): een klein eiwit (peptide) dat de moederlijke afweercellen ertoe aanzet het zaad te aanvaarden. Hetzelfde geldt voor prostasomen, cathelicidines en enkele prostaglandines.

Parallel daarmee doen sommige van deze stoffen in het zaadvocht inspanningen om er seksueel overdraagbare microben te elimineren die vrouwen ziek kunnen maken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content