Met meer dan 30.000 studenten is Leuven een vrolijke stad. Waar de politie waakt.

Studenten en burgers doen samenleven is niet altijd gemakkelijk. Maar Leuven heeft een troef: Hans Gooris, pas afgestudeerd als licentiaat in de wijsbegeerte en de enige studentenagent in Vlaanderen.

Wat houdt zijn functie eigenlijk in? De studentenagent is daar waar de studenten komen: in de residenties, op de campussen, op straat of zelfs aan de toog van hun fakbar. ‘Ik zit middenin het studentenmilieu en denk zelf ook als een student. Het is een kritisch publiek. Tijdens een discussie over nachtlawaai bijvoorbeeld, moet je grondige argumenten hebben.’

De studenten kunnen bij Gooris terecht voor allerlei problemen. Van traditionele aangiftes zoals fietsdiefstal over kotproblemen en lawaaioverlast tot praktische vragen. Rijzen er conflicten, dan probeert hij de communicatie tussen de partijen op gang te brengen en onderhandelt hij mee. Hans Gooris: ‘Wanneer je buurman bijvoorbeeld net in de blokperiode zijn huis begint te verbouwen, dan ga ik met hem praten en proberen we samen tot een compromis te komen. Die aanpak werkt heel goed.’

Daadkrachtig optreden is er ook bij. Twee jaar geleden stroomden massaal klachten binnen van studenten die last hadden van nachtlawaai. ‘Op de campus Arenberg woonden vierhonderd studenten en zaten er ook meer dan honderd kippen en hanen. Omdat daar veel licht is, bleven de hanen de hele nacht door kraaien en verstoorden ze de nachtrust van de studenten. Samen met de studenten en met hulp van de KU Leuven hebben we die kippen en hanen één voor één gevangen.’ Het pluimvee leeft nu rustig verder op een scharrelweide.

De studenten zelf verstoren echter ook op tijd en stond de rust. Daarom loopt dit academiejaar nog maar eens een ludieke actie waarbij ze worden aangemaand de ‘burgers’ te laten slapen. In onderling overleg werd ook een gedragscode uitgewerkt, een aantal regels die het samenleven heel wat prettiger kunnen maken.

Tijdens het weekend stelt het probleem zich nog scherper. Vorig jaar werden op en rond de Oude Markt met haar talrijke cafés 21 procent meer in- cidenten genoteerd. Die bleken ook steeds meer naar de ochtend te verschuiven. Dus opperde Leuven het idee dat de cafés om twee uur dicht moesten. Protest natuurlijk. Het compromis luidt nu dat er in de plaats van het sluitingsuur vergunningen, controles en came- ra’s komen. Vanaf begin 2005 hebben cafés een vergunning nodig om ’s nachts open te blijven. Krijgt de politie drie keer klachten over geluidsoverlast, kan de vergunning van dat café een maand worden ingetrokken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content