De zoekfuncties van het elektronische medium zijn onovertroffen. Zo blijkt eens te meer uit nieuwe sites voor kunstliefhebbers. Art & Culture ( www.artandculture.com) is een elektronische kunst- en cultuurgids, met een massa informatie over kunstenaars en stromingen in verschillende disciplines: design, film, literatuur, muziek, podiumkunsten en beeldende kunsten. De site doet meer dan alleen maar informatie over de gezochte artiest of kunststroming geven, ze biedt ook inzicht in de relatie met andere kunstenaars en andere bewegingen. Wie een naam ingeeft, krijgt ook links naar verwante artiesten, kunststromingen en begrippen. Die gegevens worden voor elke artiest afzonderlijk ook grafisch in een zogenaamde elektronische wolk weergegeven. Klik je er een van de begrippen of eigennamen aan, dan wordt dat item het centrum van de volgende wolk. Op die manier krijg je vrij snel en eenvoudig een beeld van de samenhang binnen en tussen verschillende kunstdisciplines en kom je onbekende dingen tegen die dicht bij je interesse aanleunen.

De samenstelling van de wolken is een subjectieve keuze van de makers, en dus voor discussie vatbaar. Niet-Amerikaanse kunstenaars zijn op dit moment wat ondervertegenwoordigd, maar de site is nog in volle ontwikkeling. De navigatie verloopt sober maar doeltreffend: ondanks de grote hoeveelheid informatie verlies je nooit de weg op de site. De opzet van Art & Culture is commercieel – er is een webwinkel aan verbonden – maar niemand verplicht je om na het gebruik van de database ook iets te kopen.

Literatuur- en filmliefhebbers kunnen op zoek gaan naar een verhaal op basis van specifieke kenmerken van plot, personages, omgeving, stijl en thema ( www.allreaders.com & www.allwatchers.com). De mogelijke keuzecriteria op deze sites zijn overweldigend, maar het is niet noodzakelijk de bedoeling om al die criteria tegelijk te definiëren. De zoekopdracht kan worden benaderd vanuit verschillende invalshoeken. Je kunt bijvoorbeeld zoeken op basis van de eigenschappen van de protagonist, maar je kunt evengoed de verhouding tussen dialoog en beschrijving aangeven. Ook het ‘percentage’ humor, geweld of romantiek kan nader worden bepaald. Een ander criterium is het gevoel waarmee het verhaal je achterlaat: van gelukkig tot depressief.

De sites bestaan in feite uit verschillende zoekmachines, een voor elke onderverdeling. Bij AllReaders gaat het bijvoorbeeld om sciencefiction, romantiek, spanning, literatuur, biografie en geschiedenis. De mogelijke keuzecriteria zijn telkens gedeeltelijk verschillend. Het resultaat van de zoekopdracht bestaat niet alleen uit een lijst met boeken of films die in aanmerking komen, maar ook uit de analyse van die werken, aan de hand van al die mogelijke zoekcriteria.

Kris De Decker

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content