Op de plaats rust

OLLI REHN De landen die niet meedoen aan de euro doen het momenteel iets beter. © THIERRY ROGE/REUTERS
Luc Baltussen
Luc Baltussen Luc Baltussen is redacteur bij Knack.

Ook de Europese Commissie bevestigt nu dat 2012 geen economische groei zal brengen, zeker niet in de eurozone.

Een recessie zoals in 2009 wordt het niet. Het drama in de banksector duwde de Europese economie toen met één klap ruim 4 procent naar beneden. Voor 2012 verwacht de Europese Commissie nu een lichte krimp in de eurozone (-0,3 procent). De landen die niet meedoen aan de euro doen het momenteel iets beter. Het groeicijfer voor de hele EU zou daardoor nog net uit het rood blijven. De voorspellingen die eurocommissaris Olli Rehn vorige week bekendmaakte, zijn iets somberder dan die van begin november.

Volgens Rehn heeft de economie meer moeite dan verhoopt om het groeiritme te vinden. Dat komt onder meer omdat bedrijven en consumenten te weinig vertrouwen vinden en ze investeringen en bestedingen blijven uitstellen. Dat de ratingbureaus de kredietwaardigheid van verscheidene Europese landen (Frankrijk!) verlaagden, hielp ook niet. En de inflatie blijft een stok in het wiel steken – ze is zelf trouwens een gevolg van de hoge energieprijzen maar ook van allerlei belastingverhogingen (zoals btw) die overheden nodig hebben om hun begrotingsproblemen te verkleinen. In de eurozone bedraagt de inflatie momenteel 2,1 procent, voor de hele EU zelfs 2,3 procent.

De cijfers tonen aanzienlijke verschillen van land tot land. Om te beginnen is duidelijk dat landen die hun overheidsfinanciën op orde hebben hun economie niet hoefden te belasten met pijnlijke saneringsmaatregelen. Ter vergelijking: de saneringen in Griekenland en Portugal kwamen die landen op een economische krimp van respectievelijk 4,4 en 3,3 procent te staan. Daarnaast is er ook een onmiskenbaar verschil tussen eurolanden en landen met een eigen munt. De niet-eurolanden Polen, Letland en Litouwen verwachten in 2012 nog een groei van meer dan 2 procent; binnen de eurozone zijn toppers Estland en Slowakije al blij met een groei van iets meer dan 1 procent. Van de landen die tegen een recessie aankijken, is er maar één geen lid van de eurozone. Dat is Hongarije, waar momenteel heel wat misgaat, zoals een inflatie van ruim 5 procent. Binnen de eurozone valt locomotief Duitsland dit jaar net niet stil (0,6 procent). Nederland krimpt; daar verkeert de huizenmarkt in crisis omdat de overheid een potje gemaakt heeft van de fiscale aftrek voor woonkredieten.

De nulgroei of lichte krimp over heel 2012 wil niet zeggen dat de situatie het hele jaar door gelijk blijft. Achteruitgaan doet de economie alleen nog het eerste kwartaal. Het tweede zal zorgen voor stabilisatie en vanaf de zomer komt er licht herstel. De lage rente en positief nieuws uit de VS zorgen voor de motoriek, maar de dure olie blijft een hindernis.

Luc Baltussen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content