Hubert van Humbeeck

CNN was er het eerst bij. De nieuwszender had Johnny Cochran in de studio, de zwarte advokaat van O.J. Simpson die zijn hele pleidooi zo raciaal kleurde dat Los Angeles zou zijn ontploft als de voetbalster schuldig was bevonden. Kijkers mochten bellen over de ontstane controverse en, ja hoor, wie hing er aan de lijn ? Orenthal James Simpson zelve. Enkele minuten om zijn advokaat voor heel Amerika te bedanken en vanzelfsprekend te herhalen dat hij onschuldig is aan de moord op zijn ex-vrouw en haar vriend.

De geste kan slechts worden verklaard als een opwarmertje voor wat komen gaat. Want dat O.J. kan tellen, staat als een paal boven water. Het gebeurt immers niet iedere dag dat een zwarte Amerikaan rijker uit de gevangenis komt dan hij er in ging. En Simpson had al wat centen op de bank staan. Geraamd wordt dat zijn verdediging hem alsnog zo’n tweehonderd miljoen frank heeft gekost : lui zoals meester Cochran riskeren het niet voor niets om de ene helft van het land tegen de andere op te zetten. Maar Simpson besteedde zijn tijd in de cel goed. Hij nam eerst en vooral patent op het gebruik van zijn naam : wie die wou gebruiken om op t-shirts of waar ook af te drukken, kon een procentje aan O.J. laten. De opbrengst van een boek met zijn kant van het verhaal was goed voor zoiets tussen honderd en tweehonderd miljoen. De verkoop van door Simpson in zijn cel gehandtekende foto’s leverde een bedrag op dat ook al in de miljoenen loopt. Hij deelde tot en met mee in de veiling van de meubels van de hotelkamer waar hij zijn laatste nacht in vrijheid doorbracht.

Het is, volgens de kranten, maar een begin. Televisiestations staan in de rij om hem in hun programma’s te krijgen. Een station van betaal-tv zou tot 350 miljoen frank willen betalen voor een wat ruimer gesprek. Uitgevers vechten om het vervolg voor zijn eerder verschenen biografie : er is sprake van een voorschot van 165 miljoen frank.

Bij de politie van Los Angeles wordt de rekening intussen anders gemaakt. Zij behandelden O.J. aanvankelijk zoals elke andere zwarte met wie ze te maken krijgen. En dat had Cochran goed begrepen. Het korps zal worden doorgelicht, een onderzoek is bevolen. Zo kan het zwarte deel van de bevolking van LA, dat jubelend op de vrijspraak reageerde, misschien toch nog zijn graantje meepikken van wat Simpson heeft gezaaid. Misschien worden ze straks niet meer vanzelf in elkaar getrapt of schuldig bevonden. Alleen omdat ze zwart zijn.

Hubert van Humbeeck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content