Olifanten steunen terroristen

GESTROOPTE OLIFANT Het uitsterven van de olifant is niet langer een kwestie van natuurbescherming maar van internationale veiligheid. © Reporters

Er is te weinig aandacht voor de strijd tegen de handel in bedreigde dieren.

De Werelddierendag van 4 oktober kan elk jaar op aandacht rekenen, vooral omdat hij onder meer op huisdieren mikt. Producenten van dierenvoer profiteren ervan om hun producten onder de aandacht te brengen met ‘verjaardagsacties’ voor honden en katten.

Maar wie was er zich van bewust dat op 22 september een Wereldneushoorndag werd georganiseerd, om aandacht te vragen voor het feit dat de neushoorn met uitsterven bedreigd is? Hij wordt zwaar bejaagd, omdat sommige mensen menen dat zijn hoorns geneeskrachtige kwaliteiten bezitten. Het Vlaams-Nederlandse huis deBuren organiseerde die dag een bijeenkomst in Brussel om de problematiek toe te lichten, en herinnerde eraan dat België en Nederland dertig jaar geleden het Cites-verdrag ondertekenden dat de handel in bedreigde dieren en planten aan banden moet leggen.

De opkomst voor de bijeenkomst was bedroevend laag – het merendeel van de aanwezigen, zoals medewerkers van WWF, werkte zelf in de implementatie van Cites. Douanier Pol Meuleneire van de Groep Anti Drugs op de luchthaven van Zaventem, die persoonlijk in de problematiek geïnteresseerd is, illustreerde de creativiteit van smokkelaars bij het binnenbrengen van bedreigde dieren. De Nederlandse Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy, zoon van twee biologen, probeert de Europese besluitvorming bij te sturen. Europa erkent de problematiek wel, maar onderneemt er veel te weinig tegen. Er is ‘een groot gebrek aan expertise, handhaving en opsporingscapaciteit’, klinkt het. Gerbrandy wil daar iets tegen ondernemen, maar moet net als vele anderen vaststellen dat de milieuproblematiek in de nieuw gevormde Europese Commissie niet hoog op de agenda zal staan, tenzij in de context van de energievoorziening.

Nochtans is er een sterk nieuw argument om krachtig op te treden tegen de handel in dieren: hij is voor terroristische organisaties als Boko Haram in Nigeria of Al-Shabaab in Somalië een bron van inkomsten. Elk uur zouden er vier olifanten gestroopt worden – een aanslag die op korte termijn onhoudbaar lijkt voor de soort. Door die inkomsten kunnen de stropers zich steeds beter organiseren, wat de strijd voor de bescherming van de dieren steeds moeilijker maakt. De handel zou een jaaromzet van bijna 20 miljard euro opleveren.

Het is belangrijk te beseffen dat de strijd tegen het uitsterven van de olifant niet langer vooral een kwestie van natuurbescherming is, maar van internationale veiligheid en humanitaire crisissen. Hopelijk werkt de focus op nadelen voor de mens de overleving van de dieren in de hand.

DOOR DIRK DRAULANS

Stropers kunnen zich dankzij hun groeiende inkomsten steeds beter organiseren.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content