Jan Delvaux
Jan Delvaux Belpopkenner

Het Belgisch kruim op ?Bizar Furieux?.

Het worden avonden met een bindend karakter. Onder de roepnaam Bizar Furieux voert het kruim van de Belgische muziekbevolking haar vrije interpretatie van het BBC-programma Rock Trees op. De vertoning werd eerder al in den vreemde op haar resistentie en waarde getest. Rotterdam mocht in het najaar van 1995 een nacht lang de zogeheten Antwerpse scène toen verpakt als Bazar Curieux ontvangen. In het verre maar zeer ondernemende Tongeren worden de troepen nu opnieuw tot samenhorigheid aangemaand.

De centrale as van het gebeuren is Musickness, het triumviraat dat eerst dEUS en later Moondog Jr., Evil Superstars en Die Anarchistische Abendunterhaltung op pientere wijze in een baan rond Europa bracht. Het idee is iets waar visionairen en nostalgici een spontane speekselvloed van moeten krijgen. Zij die de punkjaren actief beleefden, menen iets van vroeger te herkennen in de gonzende bedrijvigheid en de talloze onderlinge verwevingen in het Antwerpse. Zij die de havenstad allereerst associëren met De Muze, voelen een herleving van de hoogdagen van de happenings. Een markante naam op de affiche is trouwens George ‘Toot’ Smidts, de vroegere drummer van wijlen Ferre Grignard.

Het zal een eigentijdse etalage van beiden worden. Op uitzondering van dEUS waarvan een deel zich als tENERIFE presenteert speelt de ganse beloftenploeg naast, voor of met beschermelingen en zielsverwanten. Zo wordt Moondog Jr. voor de gelegenheid uitgebreid met Dana Colley ( Morphine) en Eric Feldman (zie Pixies, PJ Harvey en dEUS) en komt Jonathan Richman voor het eerst sinds mensenheugnis nog eens langs. De Newyorkse Knitting Factory vliegt David Shea (zie John Zorn) over, Sneaker Pimps brengt zijn Europese première en de moderne tijden vaardigen telefoonaftapper Scanner, Andy Smith (zie Portishead) en de betere nationale dj’s af.

Met zoveel verwant volk is alleen het opzet bekend en blijft de afloop duister. Zeker wanneer men weet dat hetzelfde spektakel in een soort van festivalformule twee dagen na elkaar wordt opgevoerd. Met wat meeval lopen die gewoon in elkaar over.

Jan Delvaux

Bizar Furieux vindt plaats op vrijdag 10 en zaterdag 11/5 (21 uur) in De Velinx in Tongeren. Inlichtingen en reservaties : 012/39.38.00.

Bizar Furieux : beschermelingen en zielsverwanten.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content