In een filmpje voor de Universiteit van Vlaanderen legt onderzoekster Hedwig Neels (UAntwerpen) uit waarom niet alleen vrouwen hun bekkenbodemspieren preventief moeten trainen.

De meeste mensen hebben er geen idee van wat de bekkenbodem juist is, zegt kinesitherapeute en postdoctoraal onderzoekster Hedwig Neels (UAntwerpen). ‘Vrouwen van alle leeftijden geven aan dat ze er weinig over weten en dat ze er meer over zouden willen leren. Maar ze zeggen ook dat ze meestal pas informatie opzoeken als het al te laat is.

‘Als de bekkenbodem verzwakt of verkeerd gebruikt wordt, kunnen er bekkenbodemproblemen voorkomen’, legt Neels uit. ‘Dat kan gaan over urineverlies of moeite om de stoelgang op te houden. En de helft van de vrouwen heeft last van een zekere mate van orgaanverzakkingen na een bevalling.’ Want zwangerschap en vooral de vaginale bevalling staan met stip op nummer 1 in het lijstje van risicofactoren voor bekkenbodemproblemen. Andere factoren zijn constipatie, overgewicht, roken, veelvuldig hoesten, menopauze en veroudering.

Daarom benadrukt Neels dat de bekkenbodem belangrijk is voor iedereen: kinderen, vrouwen en mannen. ‘Bekkenbodemspieren spelen heel ons leven een belangrijke rol en we moeten ze allemaal wat bijtrainen.’

Meer op knack.be/bekkenbodem

knack.be/universiteit-van-vlaanderen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content