De gemiddelde vegetariër heeft een gezonder voedingspatroon dan de gemiddelde omnivoor, zegt professioneel vegetariër Tobias Leenaert (EVA). ‘Ook voor kinderen zou een vegetarisch dieet eigenlijk de normale keuze moeten zijn.’

Hoe komt het dat we in biowinkels ellenlange rekken met voedingssupplementen vinden als vegetarisch eten toch zo gezond is? (Philip Verstrepen, Wilrijk)

TOBIAS LEENAERT: Geen enkel dieet is per definitie gezond. Vegetariërs of veganisten die elke dag frieten eten, zijn ook niet gezond bezig. Bovendien zijn niet alle bezoekers van biowinkels vegetariërs, ik denk zelfs dat het een minderheid is. En die supplementen vind je ook in de apotheek en de supermarkt. Als vegetariër heb je normaal geen enkel supplement nodig, als veganist enkel vitamine B12, dat vooral in vlees, vis en melk zit. Maar let op, er zijn ook veel omnivoren die kampen met een tekort aan vitamine B12. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde vegetariër of veganist een gezonder voedingspatroon heeft dan de gemiddelde omnivoor.

Veel mensen en vooral ouders aarzelen om de stap naar een vegetarische levensstijl te zetten omdat ze niet weten hoe ze dat evenwichtig kunnen doen. Hoe zou een vegetarische voedselpiramide eruitzien? (Leen Looman, Astene)

LEENAERT: Bij het EVA hebben we zo’n voedselpiramide uitgetekend, naar analogie van de traditionele versie. U kunt ze vinden op onze site. Eigenlijk zijn er veel gelijkenissen: de onderste lagen van de piramide – granen en zetmeel, groente en fruit – blijven dezelfde. In de eiwitgroep plaatsen we soja, noten en zaden, en vleesvervangers. De calciumgroep van de klassieke voedselpiramide bevat zuivelproducten, terwijl wij kiezen voor plantaardige calciumbronnen zoals sojamelk. Er is geen enkele reden om te denken dat een omnivoor dieet de ‘normale’ optie is, en een vegetarisch dieet het ‘alternatief’ zou zijn. Integendeel, je kind vlees geven is een bewuste keuze, waar ook gezondheidsrisico’s aan vasthangen.

In veel vlees- en melkvervangers zit soja. Je eet dan wel minder vlees, maar de sojaproductie bedreigt toch ook het milieu? (Anne De Smet, Gent)

LEENAERT: Daar zou ik me weinig zorgen over maken, want de productie van sojamelk en tofoe is bijna verwaarloosbaar in vergelijking met de productie van soja als bron van veevoer. Liefst 90 procent van de wereldwijde sojaproductie dient daarvoor.

Mijn zoon wil dagelijks een stuk vlees. Ik koop wel zo vaak mogelijk biologisch vlees, omdat ik denk dat het gezonder is. Maar worden biologisch gekweekte dieren niet in dezelfde slachthuizen en op dezelfde manier geslacht? (Marianne Staelens, Gent)

LEENAERT: Er bestaan geen biologische slachthuizen, dus alles gebeurt inderdaad volgens dezelfde procedures. De biodieren en de gewone slachtdieren worden wel gescheiden, om ze niet door elkaar te halen. Maar helaas valt er ook over biovlees weinig goeds te zeggen. Het voornaamste verschil is dat die dieren biologische voeding krijgen. De impact op het milieu is dezelfde. Enkel voor de gezondheid is het iets beter, omdat er bijvoorbeeld geen antibiotica in zitten, maar ook dat is minimaal. Als je graag dieren ziet, is biovlees eten niet de beste manier om je geweten te sussen.

Vraag van de week

Kun je vegetariër zijn en toch geen beate dierenliefhebber? En wat is het nut van vegetariër zijn en tegelijk een hond, kat of ander huisdier houden, want die hebben toch ook een ecologische afdruk? (Dries Gilles, Brussel)

LEENAERT: Uiteraard hoef je als vegetariër niet van dieren te houden. De Australische filosoof Peter Singer, die Animal Liberation schreef, zei ook dat hij absoluut geen dierenknuffelaar was. Toch vond hij het onrechtvaardig dat dieren worden geslacht om op te eten. Wat huisdieren betreft: vegetariërs en echte dierenvrienden gaan daar heel bewust mee om. Zij kiezen niet voor gekweekte dieren, maar voor een dier uit het asiel. Uiteraard hebben huisdieren een ecologische voetafdruk, net als wij, maar wat is het alternatief: ze euthanaseren? Het is onze schuld dat er zoveel rondlopen, dus kunnen we er maar beter goed voor zorgen.

Hebt u vragen over bouwen en verbouwen? Stel ze aan Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw.Mail uw vragen naar mijnvraag@knack.be en maak kans op 2 filmtickets.

Stefanie Van den Broeck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content