Mossel noch vis

JOAQUIN ALMUNIA Bevatte de investering van Arco in Dexia 'elementen van staatssteun'? © IMAGE GLOBE
Luc Baltussen
Luc Baltussen Luc Baltussen is redacteur bij Knack.

De Europese Commissie heeft prangende vragen bij het uitdoofplan voor de restbank Dexia. Ook de investering van Arco in Dexia, in 2008, komt opnieuw ter tafel.

De restbank Dexia blijft voor oprispingen zorgen. Niet alleen bij Frankrijk en België maar ook bij de Europese Commissie. Die gaf vorige week haar goedkeuring voor de verlenging met vier maanden van de tijdelijke garantieregeling. Dat was wel verwacht, maar heeft in de praktijk niet zoveel te betekenen. Nu al garanderen België (60,5 procent), Frankrijk (36,5 procent) en Luxemburg (3 procent) voor ruim 44 miljard euro leningen aan Dexia. Het zal geen vier maanden duren voor het maximum van 45 miljard is bereikt.

Vandaar dat een doorbraak voor een meer definitieve regeling dringend is. Maar Europees commissaris voor Mededinging Joaquin Almunia heeft nu laten weten dat Europa grote problemen heeft met het hele uitdoof-scenario voor Dexia dat de lidstaten in maart voorlegden. Een eerste grote probleem slaat op de vergoeding die Dexia wil of kan betalen voor de definitieve staatsgaranties, die 90 miljard zouden bedragen of het dubbele van de tijdelijke die er nu zijn. Die vergoeding (0,05 procent) zou veel lager liggen dan wat op de markt gebruikelijk is. Voor de Commissie zijn de voorgestelde garanties eigenlijk vrijwel gratis en suggereren ze een voorkeursbehandeling.

Daarnaast zijn er veel vragen over de manier waarop de financiering van de Franse lokale besturen wordt doorgeschoven naar een nieuwe structuur rond Dexia-dochter DexMA (Dexia Municipal Agency), met veel inbreng van de Franse staat en Franse overheidsbedrijven. Almunia vraagt zich hoorbaar af wat eigenlijk het verschil is tussen het businessmodel voor DexMA en dat van Dexia, dat nu voor zo veel problemen zorgt.

De klap op de vuurpijl, voor ons land, is dat de Commissie ook een nieuw onderzoek aankondigt naar de 350 miljoen euro die Arco in 2008 nog in Dexia investeerde. Geld dat het niet had, maar nota bene zelf bij Dexia leende. In een vorig onderzoek zag de Commissie geen graten in die operatie. Maar in het voorbije najaar bleek dat Arco op bijzonder veel welwillendheid kon rekenen vanwege de Belgische federale overheid. Die kwam plotseling over de brug met een staatswaarborg voor de Arco-coöperanten, met terugwerkende kracht, wat veel andere gedupeerden van Dexia hardop deed vragen wat Arco had wat zij niet hadden. Ook de Commissie blijkt zich dat nu af te vragen: kreeg Arco in 2008 hierover misschien politieke beloftes? In dat geval zou de investering van toen ‘elementen van staatssteun’ bevatten. Ongeoorloofde staatssteun.

Staatssteun kan dienen om een bedrijf opnieuw leefbaar te maken of om het op een ordentelijke manier op te doeken. Maar Almunia vindt duidelijk dat het in oktober voorgelegde uitdoofscenario mossel noch vis is.

Luc Baltussen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content