Interactief portret van Michelangelo.

Sinds een paar maanden stort de Franse en Duitse kunstscène zich op de multimedia. Dat resulteert in een aantal prachtige multimedia-producties rond bepaalde kunstenaars of tentoonstellingen. Vorig jaar begon de trend met cd-roms over Rubens, Rodin, Da Vinci en het Louvre. Telkens weer overtroffen de nieuwe titels de voorgaande. De technische gebreken verdwenen langzamerhand en de betere cd-roms werden zogezegd hybride cd-roms. Die werken dus zowel op Mac als PC.

Met Michelangelo brachten de makers van de cd-rom van het Louvre een blijver uit. De cd-rom werd gecomponeerd door Olivier Nolin. Een cineast. Nolin maakte ten volle gebruik van de mogelijkheden die zijn informatiedrager hem bood. In essentie maakt die drager eigenlijk weinig uit, maar de cd-rom is wel de enige goedkope manier (zo’n dertig frank per plaatje materiaal en perskosten) om zowel (bewegende) beelden, muziek en grote hoeveelheden tekst samen te brengen zonder concessies te doen qua toegankelijkheid. De acteur, Pierre Arditi, vertelt bij de 33 verschillende geanimeerde scènes over Michelangelo en zijn tijdgenoten. Terwijl de stem, bijvoorbeeld, vertelt waarom Michelangelo onder paus Julius II geen marmer uit Carrara gebruikte, ziet de luisteraar een prachtige montage over de steengroeven, de marmeren gevels in Firenze… Op ieder punt in de interactieve Michelangelo kan de gebruiker echter het heft in handen nemen en interactief aan de slag gaan. Al mikkend en klikkend kan hij vervolgens ongeveer 130 meesterwerken van Michelangelo tot in de kleinste details bekijken. Ook de tijdgenoten (Keizer Karel, de Medici, de pausen…) en de belangrijkste plaatsen (Firenze, Rome, Bologna…) kunnen grondiger aan bod komen. Allemaal terwijl het ensemble Doulce Mémoire in de achtergrond renaissancemuziek speelt. De Michelangelo op cd-rom overtreft het gros van de rapa-rap kunstboeken en tv-documentaires over de uomo universale. Zonde dat dergelijke kunstenaars niet zelf de multimedia-middelen bezaten, want er zouden meer dergelijke werken verschijnen.

Olivier Nolin : MichelAnge sculptures & peintures. BMG Interactive Entertainment

info : 02/2402811

Michelangelo op cd-rom : meesterlijk.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content