‘Er komt een generatie migranten waar niemand vat op zal hebben.’ Dat zegt Ahmed Azzuz van het AEL.

Het AEL is de laatste weken weer talk of the town. Zondag hield de beweging nog een persconferentie over het moslimterrorisme in België. Een paar dagen eerder had justitie bevestigd dat de man die senator Mimount Bousakla (SP.A) met de dood bedreigde een – weliswaar niet-actief- lid van de Arabisch-Europese Liga was. ‘Het is weer typisch dat men alleen de AEL noemt’, zucht spreekbuis Ahmed Azzuz. ‘Voor hetzelfde geld was die man ook lid van de SP.A. Sinds de moord op Mohammed Achrak, exact twee jaar geleden, heeft justitie er alles aan gedaan om ons in diskrediet te brengen. Tot hun grote spijt is dat niet gelukt. Nu hebben ze eindelijk een stok om mee te slaan. Hetzelfde geldt voor het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding. Uit goede bron hebben we vernomen dat ze, na het Vlaams Blok, nu ons in het vizier hebben. Zogezegd om het evenwicht te bewaren. Ach, ze doen maar. Wat ik veel ernstiger vind: na de rellen in Borgerhout hebben de politici beloofd dat er eindelijk een dialoog zou komen met de migranten. Twee jaar later constateren we dat het nog altijd een monoloog is. Het feit dat er amper reactie komt op de simplistische uitspraken van iemand als minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD), zegt alles: niemand wil, uit electorale overwegingen, het debat met de migranten voeren.’

Niemand wil het debat voeren met extremisten. Het is een niet onbelangrijke nuance.

AHMED AZZUZ: Wij zijn niet extremistisch, integendeel. Wij strekken onze hand uit, wij willen op een legale manier aan de democratie participeren om zo de dialoog af te dwingen. Maar ik garandeer u: de derde generatie zal dat niet meer doen. Want zij zien hoe ze ons behandelen en gaan de AEL te soft vinden. Er komt een generatie migranten waar niemand controle over zal hebben. Ook wij niet. Pas op: ik keur het niet goed dat mensen fysiek geweld gebruiken om hun doel af te dwingen, maar alle Vlaamse politici zullen schuldig zijn.

U veroordeelt de doodsbedreigingen, maar onlangs noemde u Mimount Bousakla in een persmededeling ‘een onbekwaam subject’. Draagt u zo niet bij tot een vergiftigde sfeer?

AZZUZ: Pff, ik zeg dat ook over Hugo Coveliers (VLD) en andere politici die inhoudelijk erg zwak zijn. Ze behouden hun positie alleen maar door hun stemmenaantal, niet door hun kwaliteiten. De AEL houdt zich niet bezig met figuren als Bousakla: zij zijn gewoon te onbelangrijk voor ons. Bousakla is het prototype van dé migrant zoals de Vlaming ze graag ziet. Zij zegt de dingen die ze graag horen. Het is een schande dat de SP.A dergelijke populistische figuren naar voren schuift, zogezegd in functie van de ‘migrantenproblematiek’. Als de politici blijven luisteren naar mensen die van hen afhankelijk zijn, zullen ze nooit de problemen begrijpen waar migranten mee kampen. Het zegt trouwens alles dat Bousakla deze week de Anti-Fascisme Prijs kreeg: dat toont nog eens aan hoe groot de kloof is tussen moslims en autochtonen.’

S.T.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content