E-MAIL IN DE AUTO

Elektronische post voor automobilisten.

Automoblisten kunnen voortaan ook gegevens doorsturen vanuit hun wagen. Op zich weinig nieuws, ware het niet dat er zelfs geen draagbare computer meer bij komt kijken. Datakommunikatie is de grote stap voorwaarts in de organizatie van transportbedrijven en grootdistributie. Ziekenwagens, taxi’s en bussen kunnen er alleen maar voordelen uit halen. Elektronische post met de dispatcher, met kollega’s, met de rest van de wereld… Het doorgeven van het aantal reizigers, van files of van andere routes kan snel en handig vanop een boordcomputer in een voertuig en omgekeerd kan alle informatie via dezelfde weg ontvangen worden. Tot nog toe leefden de enkele bedrijfsleiders die dergelijke systemen inbouwden, kontinu in angst. Een pc is kwetsbaar en een harde schijf kan ook niet bijster goed tegen schokken en schudden.

Sonal uit Mortsel bracht onlangs een oplossing uit die waterdicht en schokongevoelig is. Bovendien is het vlakke scherm duidelijk (met regelbare verlichting) en ontwikkelde Sonal een apart handklavier. De automobilist kan met één hand berichten ontvangen en verzenden. Het nieuw type boordcomputer is aansluitbaar op printer, barcode-lezer en global positioning system (GPS). Vooral de GPS is leuk aangezien de wagen daardoor overal te volgen is op een scherm en omdat de chauffeur altijd de exacte tijd en plaats kent (mits hij ze koppelt aan een digitale kaart). Verloren rijden kan dus ook al niet meer.

De datakommunikatie kan zowel via het GSM-net als via radio of Mobitex (Ram Mobile Data). Zelfs satelliet-telefonie is niet uitgesloten.

Sonal : datakommunikatie in de auto.

BESTSELLER OP WEB-PAGINA

“The Rainmaker” van John Grisham kan gelezen worden via het Internet.

De bekende Amerikaanse auteur John Grisham promoot zijn nieuwe bestseller op het World Wide Web op het Internet. Grisham zit in een getekende zetel en de geïnteresseerde lezer kan grasduinen tussen allerlei weetjes over de auteur en zijn boek. De web-pagina is uiterst zorgvuldig opgebouwd en behoorlijk mooi.

Het nieuwe boek verscheen enkele weken geleden al in het Nederlands bij Bruna. “The Rainmaker” is een juridische thriller over een jonge, matig getalenteerde advokaat die bij een ietwat vreemde prof een kursus sociaal-juridisch werk volgt. Die prof houdt zitdagen in een bejaardenhuis. De paar studenten die toch opdagen, helpen dan enkele oudjes met het opstellen of herzien van hun testament. De jonge advokaat krijgt echter een zeer vreemde zaak te horen over een ziekteverzekering die het spel grof speelt. Hij neemt de zaak aan en probeert zo de grote slag te slaan.

De liefhebbers van Grisham’s eerdere werk “The Firm” en “The Client” zullen misschien ontgoocheld zijn omdat er geen plot in het boek zit.

Er zijn weinig schrijvers die een lezer een hele transatlantische vlucht (veertien uur) kunnen boeien, maar Grisham is er één van (zelfs zonder plot). Sommige lezers kregen er na honderden pagina’s nog niet genoeg van en richtten een eigen nieuwsgroep (alt. books. grisham) op het Internet op. Op dat elektronisch prikbord zeuren ze dan ook door over de boeken van John Grisham.

http : //www. bdd. com/html/bddvisgshm1. html

Lode Goukens

Lode. Goukens knack. eunet. be http : //www. eunet. be/rent-a-page/goukens/vraagbk2. html Roularta Media Group

informatie en service : * http : //www. roularta. be/roularta

“The Rainmaker” van John Grisham : elektronische lektuur.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content