Banksys naar Internet

Banksys, het bedrijf achter de Bancontact-automaten en de C-Zam-betaalapparaten in winkels, beschikt al geruime tijd over een eigen netwerk. Dit verbindt onder andere de verschillende toestellen om geld uit de muur te trekken. Ook de supermarkten zijn aangesloten op dit netwerk. In kleine winkels belt het personeel bij elke betaling in op dit netwerk. Het net heet Baxnet en blijkt dezelfde taal als het Internet te gebruiken. Zo gauw de laatste juridische beslommeringen uit de voeten zijn, wil Banksys Internet-toegang gaan aanbieden aan het Belgische publiek.

VOOR UW INFORMATIE

Een Nederlands blok in Lexis-Newis.

De databank Lexis-Nexis is de geldkoe van het uitgeversconcern Reed-Elsevier. Deze databank bevat honderdduizenden artikels uit kranten, tijdschriften en naslagwerken. Uiteraard zitten er ook veel juridische en ekonomische bronnen in. Omdat Lexis-Nexis sinds kort een aparte onderverdeling heeft voor Nederlandse artikels kan het zeker geen kwaad te melden dat Lexis-Nexis een digitale vitrine op het Internet uitbaat. Nee, er zit geen toegang naar de databank zelf. Dat kan ook moeilijk want de goedkoopste abonnementen kosten tienduizenden frank per maand. Het beursgenoteerde Reed-Elsevier schiet zich uiteraard niet in de voet door een gratis achterpoortje in te bouwen.

Waarom is Lexis-Nexis toch zo belangrijk ? Omdat het de rijkste en de meest up-to-date bron is voor de journalist of de onderzoeker binnen een groot bedrijf. Dagelijks zitten alle artikels uit kranten zoals het NCR/Handelsblad, de regionale kranten van VNU en tal van vakbladen. En dat Nederlandse. En dat Nederlandse aandeel is slechts een franktie van het internationale aanbod.

De overheid in een bepaalde land schrijft een openbare aanbesteding uit. Dergelijke mededelingen verschijnen misschien in de lokale pers en het lokale staatsblad. Voor een bedrijf kan het cruciaal zijn om dit soort zaken binnen de 24 uur te weten. Hetzelfde geldt voor financiële of juridische informatie. Vooral juridische informatie wil nog wel eens langzaam zijn weg naar de gebruiker vinden. Het enige nadeel aan Lexis-Nexis is de voorlopig nog zeer rudimentaire opzoekmekanismen. Krachtig is het wel, maar het vergt al bij al iets meer inspanning dan het mikken en klikken van elke dag. Hopelijk sluiten de Belgische media binnenkort een overeenkomst zodat ook die informatie toegankelijk wordt vanaf elk beeldscherm ter wereld.

http : //www. lexis-nexis. com/

NAPOLEON OP CD-ROM

Er is nu ook een multimediale Napoleon.

Napoleon Bonaparte blijft tot de verbeelding spreken. Geregeld verschijnen er een nieuwe biografie, maar toch hebben de meesten een zeer fragmentarisch beeld van deze Franse veldheer met zijn verlichte geest en zijn nukken. Dergelijke vertekende beelden zijn uitermate jammer en daarom is de multimediale cd-rom over Napoleon zao’n uitstekende zaak. Met talrijke schilderijen, kaarten, tijdslijnen en teksten bevestigt de Franse uitgever Infogrames dat multimedia ook goede produkten kan opleveren. Infogrames is trouwens niet aan zijn proefstuk toe : het interaktieve tennisspel, de spelletjes met Kuifje en de Smurfen en tal van andere titels staan na maanden nog altijd bovenaan menig verlanglijstje.

Het sukses van Infogrames is gedeeltelijk ook een Belgisch sukses, want veel onderdelen worden in Brussel gemaakt.

Lode Goukens

Lode. Goukens knack. eunet. be

http : //www. eunet. be/rent-a-page/goukens/vraagbk2. html

Roularta Media Group

informatie en service :

* http : //www. roularta. be/roularta

Lexis-Nexis : een onuitputtelijke bron van gegevens.

Infogrames brengt Napoleon in beeld.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content