Sporen op de snelweg

Nadat de reizigers in Brussel-Centraal en Antwerpen-Centraal een jaar de kans kregen om hun tickets te betalen met hun Bancontact/MisterCash-kaart of kredietkaart besloot de NMBS om de C-Zam-apparaatjes in de grootste 22 stations te installeren.

De NMBS vraagt geen vergoeding voor het elektronisch betalen. (Iets wat supermarkten en winkels almaar vaker doen.) Dit is niet alleen goed nieuws voor reizigers die plots merken dat ze hun Go-Pass thuis vergaten. Die pechvogels met weinig geld op zak hoeven niet de volle pot te betalen. Ze kopen gewoon een nieuwe Go-Pass met hun kaart. Er is trouwens nog een leuke bonus. Wie met Visa een vliegtuig- of treinticket betaalt, is gratis verzekerd tijdens de reis.

De NMBS startte tegelijkertijd met een website op het World Wide Web. De spoorwegen op de digitale snelweg. Erg attraktief is het allemaal niet, maar de NMBS-site is des te informatiever. Voor de treinspotters en de Marklin-fans zette de NMBS zelfs digitale foto’s van de treinstellen op het Internet. Hopelijk zorgt deze vriendelijke geste niet voor een overbelasting van de computer. De schare treinspotters op het Internet groeit immers gestaag. Naar verluidt staat er zelfs software op het Net om stationschef te spelen door de computer (Mac) aan het Marklin-netwerk te koppelen.

ZWITSERSE PRECISIE

Hebdo staat op het world wide web.

De Zwitserse tegenhanger van Knack, Hebdo, is voortaan op het world wide web te lezen. Het Franstalige nieuwsmagazine pakt uit met een prachtige web-pagina. Het koncept zit goed in elkaar en het geheel wordt niet overladen met overbodige illustraties. De inhoud is op enkele hyperlinks identiek aan een groot deel van het gedrukte magazine. Zo hoort het, want die hyperlinks vormen juist de toegevoegde waarde van een web-pagina. De lezer van Modem moet zelf de referenties (URL’s) naar bepaalde web-sites overtypen. Met alle gevolgen van dien voor al die sukkelaars met worstenvingers. Bij een goed web-site moet de lezer slechts éénmaal de site van het blad intikken en vervolgens kan hij voor de rest van zijn dagen mikken en klikken.

http : //www. whebdo. ch

INTERAKTIEF SCHERMEN

“Schermen” heeft nu ook een website.

“Welkom op de Website van Schermen ! Grasduin er naar hartelust in en aarzel vooral niet om ons te kontakteren. Op die manier wordt Schermen via uw scherm pas echt interaktief ! “

Zo heet het team van Jan Van Rompaey de bezoekers van de web-pagina van de talkshow Schermen welkom. Voorts staat er alles, wat op een dergelijke site hoort te staan. Archief, onderwerpen van de uitzending, gastenboek, hoe de uitzending bijwonen…

Jammer genoeg verrast de website nergens. Geen aftasten van de grenzen van de konventies, geen gedurfde technologische hoogstandjes. Bijgevolg ook geen grove fouten. De pagina’s zijn gemaakt door lui die weten hoe een site in elkaar moet zitten (een niet erg courante bijkomstigheid). De eigenaars van trage modems zullen het konservatieve gebruik van illustraties en de schaarse pictogrammen toejuichen.

Wie het allemaal maar niks vindt, kan altijd grasduinen op de site van “Prettig Gestoord. “

http : //www. ping. be/Prettig. Gestoord/

Lode Goukens

Lode. Goukens knack. eunet. be

http : //www. eunet. be/rent-a-page/goukens/vraagbk2. html

Roularta Media Group

informatie en service :

* http : //www. roularta. be/roularta

Hebdo : toegevoegde waarde.

Welkom bij “Schermen”.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content