Verkeersinformatie. Automobilist ergert zich aan vrachtwagenchauffeur die met een slakkengangetje van zeventig per uur een collega probeert in te halen. Automobilist passeert vrachtwagen rechts op de vluchtstrook. Automobilist gooit remmen dicht. Automobilist ziet tot zijn groot genoegen in zijn achteruitkijkspiegel hoe vrachtwagen de vangrail ramt, zich door de middenberm boort en als een grote, dode olifant op zijn zij gaat liggen.

Verkeersinformatie. Enkele minuten voor de kettingbotsing in Nazareth flitste de rijkswacht vlak daarbij vierentwintig automobilisten die harder dan honderdzestig reden. Tegen die snelheid is een remafstand van honderdtachtig meter nodig om tot stilstand te komen. Door de mist bedroeg de zichtbaarheid op dat moment veertig meter.

Verkeersinformatie. In Nazareth hadden politie en rijkswacht de handen vol met de in groten getale aanwezige ramptoeristen, die zich via allerlei sluipwegen naar de plek des onheils hadden gespoed. Vooral de werkzaamheden van de brandweer die met snijbranders de slachtoffers uit verhakkelde auto’s probeerde te bevrijden hadden veel bekijks. Dat komt ervan als je reality-tv onmogelijk maakt. De unserved audience wordt als het ware verplicht om, gewapend met verrekijker en fototoestel, zélf poolshoogte te gaan nemen. De meest stoutmoedige ramptoeristen hesen zich in een sportvliegtuigje en cirkelden boven de E-17. Er moesten twee Alouettes en één Puma-helicopter van de rijkswacht aan te pas komen om hen te verjagen.

Verkeersinformatie. Wie harder dan honderdtwintig rijdt hoeft zich niet onmiddellijk zorgen te maken. De rijkswacht geeft toe dat alleen wie harder rijdt dan 136 kilometer per uur daadwerkelijk wordt beboet. ?Anders raken de parketten overbelast.”

Verkeersinformatie. De Belgische federale regering heeft een staatssecretaris voor Veiligheid. Jan Peeters is de naam.

Verkeersinformatie. Uit steekproeven op acht drukke verkeersknooppunten in Genk blijkt dat slechts één op drie automobilisten zijn veiligheidsgordel aangespt.

Verkeersinformatie. Op een colloquium over verkeersbeheersing in Antwerpen bepleiten de organisatoren de plaatsing van schermen op de middenberm om zogenaamde kijkfiles te voorkomen. Als bijvoorbeeld op de Antwerpse ring een ongeval gebeurt in de richting van Breda ontstaat automatisch ook een file in de richting van Gent omdat nieuwsgierige automobilisten hun ogen de kost willen geven.

Verkeersinformatie. Staatssecretaris voor Veiligheid Jan Peeters stelt voor variabele maximumsnelheden in te voeren. Hij overweegt visgraatmotieven op het wegdek aan te brengen en hij wil automobilisten verplichten afstand te houden.

Verkeersinformatie. Het zal nog een tijdje duren voor de rijkswacht onbemande camera’s kan installeren om snelheidsovertredingen vast te leggen. Het wetsvoorstel is lange tijd in de la blijven liggen omdat de privacy van de automobilist in het geding was. Nu het voorstel is goedgekeurd moet er eerst werk worden gemaakt van uitvoeringsbesluiten. Zoiets mag niet overhaast gebeuren. Intussen zijn in België naar schatting al ruim driehonderdduizend auto’s uitgerust met een radarverklikker.

Verkeersinformatie. De verkeersredactie van de BRTN-radio en de generale staf van de rijkswacht zijn het erover eens dat er tegenwoordig zoveel verkeersinformatie is dat die informatie bij de automobilist het ene oor in en het andere oor uitgaat.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content