De Belgische MBA-opleidingen hopen het internationaal nog beter te doen.

De Brusselse Solvay Business School staat met haar opleiding tot Master in Business Administration (MBA) voor het eerst in de wereldwijde top-100 van de Financial Times (FT). De afdeling van de Université Libre de Bruxelles (ULB) blijft weliswaar op een respectabele afstand van de ongenaakbare uitblinkers zoals Harvard, maar de 90e plaats vormde toch genoeg aanleiding voor een klein feestje. ‘Europees staan we net binnen de top-20, maar de concurrentie aangaan met de Amerikaanse toppers is toch veeleer een langetermijndoelstelling’, zegt Bruno Van Pottelsberghe, directeur van de MBA-opleiding. Hij wijst erop dat in de scholen die altijd bovenaan te vinden zijn, de MBA vaak de enige opleiding is. Terwijl Solvay ook tijd en middelen investeert in andere cursussen.

Van alle ranglijsten heeft die van de Financial Times ontegensprekelijk de grootste geloofwaardigheid. Maar Van Pottelsberghe acht het nog te vroeg om de echte impact van de waardering in te schatten. ‘Nu al zijn 85 procent van onze studenten buitenlanders, maar we hopen toch dat het onderzoek ons imago in de rest van de wereld nog extra glans geeft.’

De studie van de Financial Times is voor een deel gebaseerd op criteria waaraan de school zelf moet voldoen, zoals de infrastructuur, de onderzoeksfunctie, en de diversiteit onder de studenten en docenten. Het tweede luik bestaat uit enquêtes onder alumni die drie jaar geleden afgestudeerd zijn. Bij hen wordt vooral gepeild naar het salaris dat ze ondertussen verdienen, hoe snel ze werk gevonden hebben en welke (internationale) carrière ze in die drie jaar konden uitbouwen.

De Vlerick Management School met afdelingen in Gent en Leuven, die vorig jaar nog de 15e plaats veroverde op een gelijkaardige lijst van de Britse Economist Intelligence Unit, komt niet voor in het onderzoek. Ze telde in 2001 nog geen 20 leerlingen, een voorwaarde die de FT stelt om opgenomen te worden in het onderzoek. Momenteel volgen er 51 studenten uit 27 verschillende landen de MBA-opleiding van Vlerick, waardoor de school terechte hoop mag koesteren om een van de komende jaren de top-100 van de FT binnen te duikelen.

‘Ook voor Vlerick is die notering heel belangrijk’, zegt de woordvoerster. ‘Maar de accreditaties die we de afgelopen jaren verkregen hebben, zijn dat nog veel meer.’ De Vlaamse managementschool sleepte zowel de Europese, de Britse als de Amerikaanse accreditatie in de wacht, kwaliteitslabels die het visitekaartje van de school en haar alumni bijzonder aantrekkelijk maken.

H.C.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content