Op het Europees Monetair Instituut in Frankfort zijn voorzitter Alexandre Lamfalussy en de zijnen nog niet uitgelachen over de verbale capriolen van Johan Van Hecke, Luc Van den Brande en andere Wivina Demeesters. Die Vlamingen willen nu toch wel de Belgische sociale zekerheid regionalizeren zeker, giechelen de plutokraten. Zij denken wellicht van de Europese Monetaire Unie (EMU) af te zijn door met euro’s te betalen, ha, ha. Wie zijn munt verpatst, verpatst zijn sociale zekerheid. Wij zullen snel eens berekenen zie hoelang werklozen uitkeringen kunnen krijgen.

Het Europees Monetair Instituut is zich snel tot de centrale bank van de eenheidsmunt aan het hervormen. Om te vermijden dat de Belgen zich nog langer belachelijk maken en straks in het vagevuur of zelfs in de hel zonder eenheidsmunt terecht te komen, enkele aanbevelingen :

Schrijf geen nieuwe partijprogramma’s. Als België nog wel zijn koning maar geen eigen munt meer heeft, maken de bankiers van Frankfort het schone of slechte weer. Zij schrijven zij voor hoe groot het Belgisch begrotingstekort mag zijn, hoe hoog de belastingen moeten zijn en hoeveel geld de sociale zekerheid mag kosten. Partijen die banenplannen bedenken of de groeiende armoede willen bestrijden, maken zichzelf en hun leden iets wijs.

Organizeer geen verkiezingen meer. De ministers van Jean-Luc Dehaene doen hun werk voortreffelijk. Zij lopen nu al het parlement en de sociale partners voorbij om hun instrukties bij de centrale bankiers op te halen. Betogingen tegen de Belgische regering hebben geen zin. De sergeanten kunnen het ook niet helpen als de generaals de oorlog verklaren.

Verbied sociale akkoorden. Als ondernemingen in de hele muntunie met hetzelfde geld, dezelfde rente en dezelfde inflatie werken, kiezen zij het land met de laagste lonen, de laagste sociale bijdragen en de grootste arbeidsflexibiliteit. De koppeling van de lonen en de uitkeringen aan de index van de konsumptieprijzen gaat recht naar het museum van de sociale archeologie.

Praat nooit over groei van werkgelegenheid. De muntunie treft de banken recht in hun hart, hun wisselverrichtingen en hedging-aktiviteiten. Honderdduizenden bankbedienden in Europa worden werkloos.

Klaag er niet meer over dat de gezinnen te veel sparen. Zij zullen dat geld nodig hebben om de overheidsschuld terug te betalen. De Europese centrale bank in Frankfort zal geen truuks als hogere inflatie of afwijkende rente tolereren. Een reddende muntontwaarding is helemaal uitgesloten, want België heeft dan wel schulden maar geen frank.

Schrijf een volkslied voor de Europese Monetaire Unie. ?Onze ziel en ons hart zijn u gewijd. Aanvaardt de kracht en het bloed van onze aderen. Wees ons doel in arbeid en in strijd”.

Guido Despiegelaere

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content