Mad Dog Loose, een blijver.

Niemand kan nog dichter bij rolmodel dEUS kruipen dan Mad Dog Loose. De Gentse groep lijkt wel het scenario van de successerie te hebben gekocht. Hun debuut wordt uitgebracht door hetzelfde platenlabel en de waakzame ogen zijn van producers Pierre Vervloesem en Peter Vermeersch. Wanneer we in de eerste seconden ook nog violen en onbestemde geluiden horen, lijkt een plagiaatschandaal onafwendbaar.

Dan gaat de dichtgeklapte val echter traag open en ontvouwt zich een intelligent spel van manifeste verschillen. ?Material sunset” lijdt en schittert zoals dat grote premières betaamt. Er wordt dapper gewerkt volgens de principes van de eerlijke keuken. De fouten en littekens zijn erop blijven staan en worden als dat nog kan in het voordeel gebruikt.

Het karkas van het album bestaat uit de twee ep’s waarmee de groep de luisteraar uitdaagde. Omdat stilstand synoniem is voor achteruitgang, werd de aankleding van de hoogtepunten uit ?Laser advice” en ?Devil waltz” danig veranderd. En dat valt meestal tegen. In het geval van ?Shiny side” een nummer dat zo natuurlijk aanstekelijk is dat het zeker nog klassiek wordt neigt dat zelfs naar verminking. Voor de andere geldt dat het vroeger beter was. We sluiten de lijdensweg af met de melding dat de geluidskleur nu eens te helder en dan weer te vaal is.

Toch werpt de vooruitgangsgedachte ook vruchten af. Sterke nummers blijven in alle omstandigheden overeind en er zijn er veel. Huisschrijver Alain Allaeys zoekt nieuwe idiomen en vindt die onder meer in richtingen als Velvet Underground (?Sister of free”), Tom Waits (?Material sunset”) en John Lennon (?Versa”). Hij bezit bovendien de gave om eindeloos te variëren binnen de marges van grootstedelijke blues en treurjazz. Elk nummer heeft een apart registratienummer, een eigen mysterie en een ingebouwd mechanisme wat het laat rondtollen in de geest. Een perfide geest zou er hits van kunnen maken.

Tegen het einde zijn de vergelijkingen met dEUS niet langer relevant. Mad Dog Loose is duidelijk autonoom en heeft toekomst. Wanneer de Belgische heisa wat geluwd zal zijn, blijft ?Material sunset” zeker over. En vooral overeind.

J.D.

Mad Dog Loose, ?Material sunset”, 20521/Bang !

Mad Dog Loose : eerlijke keuken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content