Met een katapult tegen de macht

© STRINGER/GETTY IMAGES

Demonstranten gebruikten dit weekend katapulten en gooiden met stenen naar de veiligheidstroepen van het regime in Yangon, Myanmar. Sommigen kunnen het niet meer navertellen. Het was een bijzonder dodelijke zaterdag in Myanmar: meer dan honderd mensen werden vermoord.

Vooraf had het nieuwe regime opgeroepen om niet te betogen, omdat 27 maart de Dag van de Strijdkrachten is in Myanmar. Wie toch protesteerde, zou worden neergeschoten. Duizenden mensen trokken zich daar niets van aan en gingen de straat op.

Dat was niet de eerste keer, want het is al weken onrustig in het land. Op 1 februari werd de democratisch verkozen regeringsleider Aung San Suu Kyi opzijgeschoven door het leger. De militairen beweren dat bij de vorige verkiezingen fraude gepleegd is, hoewel daar geen aanwijzingen voor zijn. De militaire leider Min Aung Hlaing belooft dan wel democratie en nieuwe verkiezingen, maar echt geloofwaardig klinken die beloftes niet.

Lokale media schatten dat sinds het begin van de staatsgreep meer dan vierhonderd mensen zijn omgekomen, onder wie tientallen kinderen en minderjarigen. De Amerikaanse president Joe Biden beraadt zich intussen over sancties tegen Myanmar. Hij vindt het ‘schandalig wat daar gebeurt’. Ook de Europese Unie noemt het geweld tegen de eigen bevolking ‘onaanvaardbaar’.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content