Brigitte Becue en Dirk Sterckx

huldigen hetzelfde principe : zwemmen om niet te verdrinken.

IN geen enkel domein worden zwaarwichtige beweringen zo snel door feiten weerlegd als in de sport.

“Onze Belgische sport gaat er op achteruit door de lamentabele fysieke konditie van onze jeugd, die veel te veel in de watten wordt gelegd, nauwelijks nog te motiveren is en mentaal zo broos is als een suikerdraad. “

Ziedaar zo een bewering, meestal uitgesproken nadat een of andere voetbaldwerg de Rode Duivels enkele punten afhandig heeft gemaakt. En niet ten onrechte. Alle wetenschappelijke rapporten en alle bevoegde specialisten bevestigen deze zwartgallige teorie.

Gelukkig trekken feiten zich zelden iets aan van teorie. Ondanks die fysieke en mentale achteruitgang van de jeugd, staan dus een hele rij Belgische sporters zowel in Europa als in de wereld op het hoogste podium. Wij kunnen, met enige dokumentatie bij de hand, een lijst opstellen van wel dertig landgenoten die dit seizoen een prestatie van wereldniveau hebben geleverd. En dat in vaak de meest veeleisende disciplines. Of dacht soms iemand dat een motorcrosser niet over een uitstekende fysieke konditie moet beschikken ? Twee wereldkampioenen Joël Smets en Stefan Everts plus de cross der naties gewonnen !

Wil er misschien iemand beweren dat je geen mentale weerbaarheid moet hebben om op stage te gaan met judo-coach Jean-Marie De Decker ? Ulla Werbrouck is Europees kampioene en vice-wereldkampioene. Gella Vandecaveye haalde brons op wereldkampioenschap en Europees kampioenschap. En er waren nog Europese medailles voor de gebroeders Laats, Harry Van Barneveld en Heidi Goossens. En vergeten we de bronzen medaille van Erwin Van Waes in het EK jiu-jitsu niet.

Probeer eens een maraton te lopen in twee uur zeven negentien, zoals Vincent Rousseau in Berlijn. In de hele geschiedenis zijn daar maar zes atleten in geslaagd. Laad u eens elke week op voor een topduel, zoals Jean-Michel Saive in het tafeltennis.

Of roeien, wat dacht u van roeien ? Bestaat er één discipline die meer vergt van een atleet dan roeien ? Twee keer brons op het wereldkampioenschap : Annelies Bredael in de skiff, en het duo Dominique Verdeyen-Frans Moortgat in de twee met stuurman. In hun geval Benoit Ollemans. Het is door alle klaagzangen over de slechte fysieke konditie van onze jeugd dat we die suksessen nauwelijks horen weerklinken.

U moet eens een halve maraton op topsnelheid rolschaatsen, zoals wereldkampioene Hilde Govaerts. Of enkele honderden kilogrammen opheffen, zoals wereld- en Europees kampioen powerliften Wim Elyn en zijn kollega Europees kampioene Ingeborg Marx.

Ga eens een paar rondjes kickboksen met wereldkampioene Daniëlla Somers. Of spring eens met het paard van Jean-Claude Vangeenberghe over de huizenhoge hindernissen van de jumping van Aken. Ooit met een zware motor over een circuit gescheurd, zoals wereldkampioen Stéphane Mertens ? Of meer dan dertig jaar aan de top gestaan, zoals Raymond Ceulemans in het driebanden ?

Zullen we nog verder gaan ? Hoe hard moet je kunnen afzien om op dat ene plekje op de Kapelmuur in Geraardsbergen toch nog harder te duwen dan de taaiste Italiaan ? Johan Museeuw won de Ronde van Vlaanderen, het Kampioenschap van Zürich, en de wereldbeker. Hij is sinds het ontstaan van die kompetitie de enige in de wereld die zes klassiekers won. Mentaal broos ?

Ooit getennist tegen Edberg of Woodbridge ? Dick Norman sloeg ze Wimbledon uit. En Filip De Wulf ging later Thomas Muster, derde in de wereld, in de finale van zijn eigen Weense ATP-toernooi verslaan.

En dan komen we bij het meest opvallende suksesduo van het Belgische sportjaar 1995 : Brigitte Becue en Frederik Deburghgraeve. Allebei in Wenen Europees kampioen zwemmen, een fysiek en mentaal verschrikkelijke sport. Brigitte Becue won zelfs in twee onderdelen : 100 en 200 schoolslag. Plus zilver op de wissel. Deburghgraeve pakte Europees goud op de 100 schoolslag in de op één na beste wereldtijd ooit. Wat hij begin december met een overwinning ging onderstrepen in Auburn op de US Open, een repetitie voor Atlanta ’96. Hij haalde ook nog Europees brons. En in de schaduw van dit wereldduo verliezen we bijna Stefan Maene en Sandra Cam uit het oog.

Een aardig lijstje, niet ? Voor een jeugd die liefst van al haar vrije tijd in de zetel doodt met Super Mario.

TER ZAKE.

Ook de terechte klaagzang van de media-pessimisten wordt door de feiten, in casu het eerste het beste programmaboekje, tegengesproken. Wie een beetje verstandig zapt, ziet elke avond uren lang televisieprogramma’s van de hoogste kwaliteit. Informatie, drama, film, kultuur, wetenschappelijke dokumentaires… het is er allemaal op één van onze dertig kanalen. Je moet alleen de moeite doen om het op te zoeken en op te zetten.

Nu Panorama door de onpersoonlijke prezentatie en het noodlottige uitzenduur nog niet zijn kwaliteit maar wel zijn aantrekkingskracht heeft verloren, is de dagelijkse portie informatie van Ter zake zowel in de Prijs van de kijker van Humo als bij de Mensen van het jaar van Knack en Studio Brussel onbetwistbaar koploper. Met Dirk Sterckx als de personifikatie van de stijlvolle en gedegen aanpak van de BRTN-nieuwsredaktie. Iets wat vroeger William Van Laeken en Paul Muys waren voor Panorama.

En nu Mark Uytterhoeven slechts gekodeerd en tegen betaling te bekijken is met zijn schitterende Megascore, neemt Hugo Matthysen zijn rol over als symbool voor amusement met enige spirituele ondertoon. Matthysen onderscheidt zich al vele jaren als een artisitieke duizendpoot, die dit jaar onder meer uitpakte met de Clement Peerens Explosition, met Kulderzipken, en in het spoor van zijn boezemvriend Bart Peeters met de Liegende doos.

De lezer van Knack wil informatie van niveau en amusement met een fundering eronder. De onderscheiding van Internet, de schakel tussen die twee, is dan ook geen verrassing.

K.M.

Brigitte Becue : drie medailles op de Europese zwemkampioenschappen.

Dirk Sterckx : personifikatie van de stijlvolle en gedegen aanpak van de BRTN-nieuwsredaktie.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content