Koen Meulenaere
Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

Voor de Knack komt het natuurlijk weer niet zo nauw. Stond Freya op de cover van Che en Menzo, of lang geleden toen Wouterke ons allemaal eens ging leren hoe je een blad moest maken op die van Bonanza, dan was er voor een aandachtig oog altijd wel een veelbelovende welving te ontdekken, een strookje appetijt opwekkende dij, of een gevoelig knopje links of rechts dat zijn best deed om zijn bestaan kenbaar te maken. Maar op de voorpagina van Knack: niks. Het heeft ons meer opgewonden toen vader Van den Bossche erop stond.

Onze chef-Wetstraat ontstak in een van zijn vermaarde driftbuien en belde Freya woedend op: ‘Kunt gij niks beters aantrekken als ge op de cover van mijn blad komt? Die broek, is die ooit gewassen? En dat truitje, komt dat uit de Stock Americain, of wat? ’t Is precies tegen uw goesting, zoals ge daar staat. Neem een voorbeeld aan hoe graag Fientje Moeremans zich tentoonstelt. Ik heb hier potverdekke gewaagder poses liggen van de zusters van het Heilig Hart.’

Wat al die gluurders in Freya Van den Bossche zien, ontgaat ons. Zeker na vorige week en het stuk van Ann Peuteman over de vrouwenloge van Siegfried Bracke. Ann had beter zichzelf laten fotograferen, in een creatie en een regie van onze chef-Wetstraat. We zouden nogal wat meer Knacks hebben verkocht. Het laatste waarvan ze uw dienaar kunnen beschuldigen is seksisme, maar tussen ons gezegd en gezwegen: van alle vrouwen die in dat artikel stonden afgebeeld, was de enige die een zoekende man op gedachten zou brengen Annemie Neyts. Kan je nagaan.

Neem die vorige Knack er opnieuw bij, bekijk binnenin de foto’s van Fientje en Freya, en vergelijk ogen en mond. Bij Fientje zouden wij zeggen: vlucht broeders, voor ze u verslindt. Bij Freya moeten we ons helaas afvragen waartoe de zwellichaampjes zijn uitgevonden.

Freya en Luc Van den Bossche zijn intussen al wel meer gepromoot door Knacke dan door Bracke. Vader is zelfs een vriend van de redactie geworden. Licht zelf onze chef-wetenschappen in over het politiek gekonkel bij de Copernicusbenoemingen. Van den Bossche weet dan ook dat wij op Knack twee verhalen hebben liggen die bij eventuele publicatie zijn ondergang betekenen.

Het eerste gaat over een oor waarin hij ooit heeft gebeten tijdens een vergadering met universiteitsrectoren. Nadat wij dat hier eens als schot voor de boeg hadden gelanceerd, hebben drie van hen ons opgebeld om te vragen van wie wij dat wisten. Waaruit wij tot onze immense verbazing moesten concluderen dat het verhaal nog waar was ook. Dat ging zo, en wat wij nu vertellen, is authentiek.

Rector A aan de lijn: ‘Van wie weet gij dat, dat hij toen in haar oor heeft gebeten?’

‘Van wie denkt u?’

‘Dat zal dan wel van rector B geweest zijn, want die zat er het dichtste bij. Of is het van rector C misschien?

‘En wat als ik zou zeggen: van beiden?’

‘Dacht ik het niet? Maar dan zwijg ik ook niet meer. Ik zal u nog eens iets sterkers vertellen. Weet ge wat hij daarna…’

Die Van den Bossche is niet te schatten. Met een professionele pers, zoals in Engeland, was hij geen dag minister meer. Gelukkig zijn wij discreter, al steken wij onze hand niet in het vuur voor onze chef-Wetstraat. Want die kent het tweede verhaal waarvoor de Gentse capo beter op zijn tellen let. U weet dat Van Cauwelaert de specialist is van het Agustaschandaal. De enige overlevende trouwens, na de moord op Cools, de zelfmoord op Van der Biest, en de promotie tot hoofdredacteur VRT-nieuwsdienst van Walter De Bock. Onze chef-Wetstraat weet precies hoeveel Agusta-smeergeld in welke Gentse zakken is terechtgekomen. Dat hij dat eeuwig zal kunnen zwijgen, durven wij niet te garanderen. En Van den Bossche nog minder, vandaar zijn ongewone onderdanigheid.

Maar nu we het toch over vrouwenzaken hebben, iets anders. Herinnert u zich het bitsige debat van een paar weken geleden in het Vlaams parlement, waar minister van Media Dirk Van Mechelen het aan de stok had met Carl Decaluwé van de CD&V? Die had hem beschuldigd van corruptie bij de toekenning van een radiolicentie aan 4FM. Dikken Danny had hem dat zogezegd verklapt. Luister: zelfs een CD&V’er is niet zó onnozel, er was dus duidelijk meer aan de hand. Want wat zei Van Mechelen, publiekelijk in zijn officieel antwoord aan het parlement? Dat hij ‘zijn buik vol had van mensen die hun informatie halen bij de Mata Hari’s en de Cleopatra’s van de politiek’.

De Vlaamse pers heeft daar opmerkelijk weinig aandacht aan besteed, dat heb je met kwaliteitskranten. Je zult zoiets in Engeland maar eens meemaken en dan als verslaggever van de Daily Mail terug op de redactie komen zonder dat je weet wie, waar, wanneer en op welke wijze. Voor je op de liftknop kunt drukken, ben je al ontslagen. Niet zo bij ons. Daarom dagen wij Dirk Van Mechelen uit. Want wij hebben gehoord wat wij hebben gehoord: namelijk dat Decaluwé via een verdachte liaison, met andere woorden overspel, aan zijn informatie is gekomen. Van Mechelen moet nu B zeggen: hij onthult over wie en wat hij het had, of hij neemt ontslag.

Dat hij spreekt over Mata Hari’s en Cleopatra’s suggereert verraad, het moet dus gaan over een vrouw uit de liberale familie. Wij zeggen dat er nadrukkelijk bij, want door de cryptische woorden van de minister zouden de mensen nog kunnen denken dat het de vrouw van Stef is. Decaluwé komt immers uit Kortrijk. Welnu, als lid van de voormalige VVC Mimi (Voorzitters Vrouwen Club Mine-Mireille), na interne strubbelingen uiteengevallen in de VVC Min en de VVC Mir, verklaren wij hier formeel dat onze stichtster-voorzitster Mine Dejaegere geen affaire heeft. Toch niet met Decaluwé. En wij stellen even formeel dat onze andere stichtster-voorzitster Mireille Schreurs nog minder een affaire heeft. Het idee alleen, zeg.

Maar wie dan wel? Fientje? Freya? Stefaan De Clerck zelf? Spreek, Van Mechelen, want door te zwijgen, sticht je twijfel en onheil in vele deugdelijke gezinnen.

Koen Meulenaere

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content