Goed nieuws, veel nieuws. Op algemeen verzoek van de eerste minister : opbeurende berichten.

H et weer met Frank Deboosere. De lente is in aantocht. Aan de paddenoversteekplaats in de Heuvelstraat in Avelgem heeft zich immers Juul de pad aangemeld. Even later duikelde ook Prosper de pad in de paddenfuik. Dat Prosper Juul bij deze duik op de teen trapte, mocht de pret niet drukken. Er kan geen twijfel over bestaan : de paddentrek is begonnen, hét signaal dat de lente eraan komt, want padden vergissen zich daar niet in. Een omstander, die zijn naam liever niet in de krant wilde, verklaarde : ?Ziet gij met Sint-Mattijs de eerste pad ligt Koning Winter op zijn gat !”

Verkeersnieuws. De Prins Filip is behouden de haven van Ramsgate binnen gevaren, en vatte vervolgens fluks de terugvaart naar Oostende aan ! Bij kapitein Zeldenthuis en zijn bemanning op de brug vielen niets dan lachende gezichten op te tekenen. In Zaventem werd de voorspoedige landing gesignaleerd van een vliegtuig. Een ander toestel koos enige tijd later zonder meldenswaardige tegenslagen het zwerk, verre horizonten tegemoet. Ook NMBS-topman Etienne Schouppe kon zijn tevredenheid moeilijk verbergen toen bleek dat de meeste treinen vrijwel op tijd reden, ondanks Siberische temperaturen van drie graden onder nul. Verder viel nog te noteren dat zowel Jef Cruysemans als Sonja Denkens na volbrachte dagtaak zonder ongevallen hun respectievelijke woonst bereikten. Ook mevrouw Leus-Geys uit Puurs-Kalfort verloor slechts luttele tijd bij haar oponthoud aan de Welriekende Dreef.

Necrologie. Niet overleden zijn de Amerikaanse acteur en regisseur Clint Eastwood, de gevreesde Vlaamse criticus en schrijver Herwig J. Leus alsmede de vroegere Britse premier Margaret Thatcher. Ook Bertha Smellekens (81) uit Erpe-Mere en de in huize Herfstrust in Berchem verblijvende Gerard Verstichelen lezen nog altijd de krant zonder bril en met al hun tanden.

Media. Het weekblad Knack bestaat precies vijfentwintig jaar en twee weken. De directie van Zwarte Woensdag stuurde, mede namens haar aandeelhouders, een fruitkorf en haar beste wensen naar de jubilaris. Ook besloot de directie voor Zwarte Woensdag een redactioneel ombudsman aan te stellen om de band met de lezer te versterken. Zijn e-mail adres is : http://www.eunet/zwredombudsm.be

Omroep. Hoewel hij nog altijd geen brilletje draagt zoals Bert de Graeve, heeft Siegfried Bracke wel de snor met hem gemeen. Daardoor kon hij een beslissende voorsprong verwerven op Dirk Sterckx in de race voor de opvolging van Kris Borms als hoofdredacteur bij de BRTN-televisie. Dat Sterckx zich zopas een nieuwe pot Calvé-crème aanschafte, belet niet dat algemeen wordt aangenomen dat met de snor van Bracke, na de volle baard-en-snor van Borms, de aflossing van de wacht bij het Journaal vlotter zou kunnen verlopen dan met Sterckx. De volledige afwezigheid van sierbeharing bij laatstgenoemde zou immers een ware cultuurschok kunnen veroorzaken die de continuïteit van de dienst niet ten goede zal komen, wel integendeel !

Rectificatie. In strijd met eerdere berichten, zijn de schoonzoons van Saddam Hoessein in Bagdad een natuurlijke dood gestorven, zo laat het Iraakse persbureau weten. Luitenant-generaal Hoessein Kamel Hassan brak zijn nek toen hij over zijn eigen schoenveters struikelde. In het geval van zijn broer Saddam zou er sprake zijn van wiegendood. De Vlaamse schrijver Charles Ducal laakt in een Vrije Tribune in De Morgen ?de anti-Iraakse propaganda, die een ongelukkige samenloop van omstandigheden aangreep om het Ba’ath-regime in een kwaad daglicht te stellen.”

Economie. Als eerste slaagde onze landgenoot Basiel Vandecaveye, woonachtig te Sleidinge, erin om het eind van de tunnel te bereiken. Bij zijn terugkeer daar vandaan verklaarde de sympathieke Basiel vermoeid maar gelukkig dat hij zich niet kon herinneren of hij daar wel een lichtje had zien branden.

De scheurkalender. Elk schrikkeljaar geeft de economie een werkdag cadeau. Bij wijze van gunst zal de fiscus dit niet als een voordeel in natura beschouwen, noch als een schenking onder levenden. Resultaat voor de economie : 0,4 procent extra groei in 1996.

Sociaal. De aandeelhouders van de Union Minière besloten dat zij deze week willen afzien van een verdere rendementsverhoging van het kapitaal. Door deze positieve ontwikkeling konden in de Belgische vestigingen van dit bedrijf 427 jobs gevrijwaard blijven. In diverse ondernemingen werden op gelijkaardige wijze eveneens grote aantallen banen gered.

Wereld. Op zijn rondreis door Zuidoost-Azië bracht Jean-Luc Dehaene in Bangkok een bezoek aan de befaamde floating market, die gewoon bleef drijven. In Hanoi verscheen hij op een receptie vermomd als rijstboer, met uit oude autobanden gesneden Ho Chi Minh-sandalen en een rieten hoofddeksel. ?I always adept myself to the country that I visit”, verklaarde de premier. ?In Dallas I carry a stetson and in Vietnam I carry this kind of a pispot.” Ook beklom Dehaene een mechanische waterbuffel.

Justitie. Procureur-generaal Jacques Velu verklaarde dat, wat hem betrof, journalisten niet echt moeten worden gevierendeeld of geradbraakt wanneer ze zich kritisch uitlaten over de werking van het gerecht. ?Wanneer in een rechtsstaat guillotinering of de dood door de kogel zijn voorzien,” aldus de hoge magistraat, ?moeten wij ons daar aan houden.”

Begroting. De regering slaagde met succes in haar pogingen om de openbare schuld onder de 11.000 miljard frank te houden. Minister van Begroting Herman van Rompuy ontving een fruitkorf.

Showbiz. De Vlaamse chansonnière Dana Winner reserveerde al een studio om over een eeuw, op haar 122ste verjaardag, een rap-plaat op te nemen. Met deze nu al uitverkochte cd ?Dana Winner goes classic in the house” wil de charmezangeres, zo zei ze ons, ?het Vlaamse antwoord op Jeanne Calment zijn”.

Geestesleven. Onze nationale luchtvaartmaatschappij Sabena besloot om dan toch maar de boycot van de krant De Morgen aan boord van haar vliegtuigen op te heffen. Om het vliegende proletariaat niettemin voor verderf en opruiing te behoeden, bedeelt ze voortaan geen kranten meer aan de met goedkope economy-tickets vliegende passagiers. Een bedrijf met zin voor sociale verantwoordelijkheid, dat zeker een pluim verdient !

Wetenschap. Ook het Belgische parlement deed Albert Einstein de baard af. Het voegde het Comité-P samen met het Comité-I tot het nieuwe Comité-Pi, waarmee het onomstotelijk aantoonde dat 1 + 1 niét gelijk is aan 2, maar aan 2,1416.

Visserij. Na de wonderbaarlijke vangst van zalm en kabeljauw in de Schelde werd nu ook in de Dender te Ninove vis gesignaleerd. Hengelaar Odilon Clijsters haalde achtereenvolgens een garnaalkroket, een verdwaalde sole à l’Ostendaise, de binnenband van een damesrijwiel en een paling in ’t groen boven. De wetenschap staat voor een raadsel, maar minister Pinxten spreekt van een ?positieve ontwikkeling.”

Gemengd nieuws. Tijdens een stage in het afzonderingsoord van de Rode Duivels in Genval is een solo-slim getoond door Degryse Marc. Medespelers waren : Nilis Luc, Albert Philippeen Van Moer Wilfried. Getuige : D’Hooghe Michel. De inzet bedroeg 75 frank en werd integraal geschonken aan Kindergeluk.

Justitie. De verdediging van de tot levenslang veroordeelde Irma Laplasse heeft aangekondigd geen beroep te zullen doen op de wet- Lejeune om de vervroegde invrijheidsstelling van haar cliënt te bekomen. Vertegenwoordigers van het voormalig verzet toonden zich verheugd over deze beslissing. De raadsman van de familie hoopt dat nu eindelijk ?in een sereen klimaat over het amnestie-dossier zal kunnen worden gepraat. Zand erover.”

Wetstraat. Minister-president Luc van den Brande verklaarde geen aanstoot te nemen aan de zwangerschap van collega Anne van Asbroeck, mits de Vlaamse verankering verzekerd blijft en de boreling Koenraad gekerstend zal worden. ?Wat wij zelf doen, doen wij beter ! Dit verdient een dikke proficiat !” Op het kabinet van mevrouw Van Asbroeck werd een fruitkorf bezorgd.

Veiligheid. Onze lezer de heer Claeys Eric kwam behouden thuis van een bezoek aan de afdeling droge voeding van de Delhaize-vestiging te Borsbeek. De 12-jarige Ahmed V. van het Noordafrikaanse type bood spontaan aan het winkelwagentje van de heer Claeys weg te brengen. Pas achteraf realiseerde de heer Claeys zich dat de slimme krullebol hem derwijze twintig frank afhandig maakte ! ?Ik ben geen racist, maar iedere weldenkende burger zal dergelijke praktijken afkeuren”, verklaarde de gedupeerde, die evenwel afzag van een eis tot schadevergoeding ?omdat hij ook jong is geweest.”

Kunst. De Antwerpse burgemeesteres Leona Detiège heeft in navolging van haar Leuvense collega Louis Tobback een vliegverbod voor duiven afgekondigd, dat tijdens het hele Van Ostaijen-jaar in de metropool van kracht zal blijven. Dit om te vermijden dat het gloednieuwe standbeeld van de Antwerpse dichter zou worden ondergescheten. Op de maatregel was aangedrongen door een actiecomité onder de hoge bescherming van Guido Lauwaert en Eric Antonis : ?Wij moeten keuzes durven maken tussen kunst en vliegwerk”.

Koopkracht. De federale Kamer van Volksvertegenwoordigers heeft haar eigen dotatie met 894 miljoen frank verhoogd. De vermindering van het aantal kamerleden (van 212 naar 1501) maakte deze maatregel noodzakelijk. Bij de quaestuur werd een fruitkorf bezorgd, die evenwel onmiddellijk onschadelijk kon worden gemaakt.

Land- en tuinbouw. Op de veiling van Sint-Truiden werd een onverklaarbare vraag naar Jonagold en Golden Retriever gesignaleerd. Deskundigen zien een verband met het modieuze verschijnsel om overal fruitkorven te bezorgen.

Fotograaf met vakantie (Foto : Patrick de Spiegelaere)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content