Vorige week verbood het Antwerpse stadsbestuur een pro-Palestijnse betoging, nadat een eerdere manifestatie op 3 april uit de hand gelopen was. Dyab Abou Jahjah, voorzitter van de Arabisch-Europese Liga en organisator van de betoging, is niet te spreken over de beslissing. ?Het stadsbestuur is gezwicht voor de druk van het Vlaams Blok.?

Dyab Abou Jahjah

ja

‘De betoging wordt geweigerd op basis van feiten die niets met onze manifestatie van 3 april te maken hadden. De rellen waren het werk van een kleine groep hooligans. Dat gaven zowel burgemeester Leona Detiège (SP.A) als het ministerie van Binnenlandse Zaken na de betoging toe. Het stadsbestuur gaf ons toen zelfs een pluim voor de goede organisatie van de betoging. En dat was niet sarcastisch bedoeld, denk ik.

Maar nu doet iedereen alsof wij verantwoordelijk zijn voor de rellen. Ik begrijp niet dat het stadsbestuur de beslissing probeert te verkopen als een ordehandhavingsmaatregel. Dat is toch altijd een probleem bij een betoging? Als de anti-globalisten betogen, dan weet iedereen dat een aantal mensen heisa zal maken. Maar toch mag zo’n manifestatie doorgaan. Bij dat soort betogingen maakt men trouwens wel een onderscheid tussen een meerderheid die vreedzaam betoogt en een kleine minderheid die dat niet doet.

Het is gewoon omdat we migranten zijn dat het stadsbestuur de betoging verbiedt. Zo willen ze voorkomen dat het Vlaams Blok profijt haalt uit de situatie.

Momenteel heerst er een echte psychose in Antwerpen. Het stadsbestuur heeft het recht om de strijd aan te gaan met het Blok, maar een politieke strategie mag niet boven de grondwet staan. We zijn niet bang dat de migrantengemeenschap door zo’n betoging in een slecht daglicht zal komen te staan. Als we moeten kiezen tussen grondwettelijke rechten of een goed imago, dan kiezen we voor onze grondwettelijke rechten. De woede over wat er dezer dagen in Israël gebeurt, is bij onze gemeenschap heel groot. Zo’n betoging kan de emoties bij veel migranten laten bedaren. Ook de politie draagt een grote verantwoordelijkheid. Ik ben ervan overtuigd dat de rellen op 3 april beperkt waren gebleven als de Antwerpse politie niet zo snel had gechargeerd. Wanneer we in andere steden betogen, hebben we zelden of nooit problemen.’ n

Dirk Grootjans

nee

‘Onze hoofdbekommernis is ervoor te zorgen dat er rust en orde in de stad heerst. Ik denk dat de meerderheid van de Antwerpenaren vrijheid van meningsuiting heel belangrijk vindt. Maar ik ben er evenzeer van overtuigd dat dezelfde meerderheid van Antwerpenaren het niet zou pikken dat we de pro-Palestijnse betoging toelaten. Het risico op rellen is veel te groot. De organisatoren roepen dan wel op om geen keet te schoppen, maar vorige keer is dat wel gebeurd. En de kans is groot dat dat opnieuw gebeurt als we de betoging zouden toelaten.

Er woont hier in Antwerpen een grote joodse en islamitische gemeenschap. Die mensen hebben tot nu toe zonder problemen samengeleefd. Maar dat kan veranderen. Veel van die mensen staan heel subjectief tegenover de situatie in Israël. Ze hebben vaak vrienden of familie die in Israël of de Palestijnse gebieden wonen. Er is maar een kleine vonk nodig om een reactie te ontketenen waarvan de gevolgen niet te overzien zijn. Het is onze taak om dat te beletten.

Bovendien komt de oproep tot betogen van een organisatie die niet eens in Antwerpen gevestigd is. De meeste allochtone organisaties in Antwerpen hebben opgeroepen om niet te betogen, hoewel ik ervan overtuigd ben dat zij ook heel erg met de situatie in Israël begaan zijn. Hun houding verdient alle waardering.

Beweren dat de politie de rellen van 3 april mee heeft uitgelokt, is verkeerd. De Arabisch-Europese Liga draait de zaken gewoon om. Ze organiseerden op 3 april een betoging zonder toelating te vragen. Bovendien wilden de betogers ook op de Meir manifesteren, terwijl er nooit betogingen op de Meir worden toegelaten.

Dat de politie dan ingrijpt, is dus niet meer dan normaal. Als de Arabisch-Europese Liga voor de betoging van 3 april een toelating had aangevraagd, dan hadden we vooraf afspraken kunnen maken over het parcours en de ordehandhaving. Maar dat is dus niet gebeurd.’ n

Opgetekend door Stijn Tormans

‘Een betoging kan de emoties laten bedaren.’

‘De kans op rellen is te groot.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content