Mag de beurs uit de ijskast?

Electrawinds voelt de wind in de zeilen. Het denkt elk jaar twintig procent te kunnen groeien. © IMAGE GLOBE
Luc Baltussen
Luc Baltussen Luc Baltussen is redacteur bij Knack.

Electrawinds en Uteron Pharma maken zich op voor een beursgang. Kunnen zij het tij keren?

Het is van 2009 ge-leden dat de beurs in Brussel nog eens een beursgang van betekenis meemaakte. Het ging toen om het farmabedrijf Movetis. Acht maanden later was het bedrijf opgekocht en werd de notering alweer geschrapt. De voorbije maanden kwamen bedrijven vooral in het nieuws omdat ze van de beurs verdwenen (Omega Pharma) of plannen in die richting koesteren (Transics).

Het Luikse Uteron Pharma lijkt dan ook tegen de stroom in te roeien, door aan te kondigen dat het liefst dit jaar nog naar de beurs komt om er een paar tientallen miljoenen euro op te halen. Uteron Pharma is opgericht door twee Luikenaars en ontwikkelt nieuwe farmaceutische producten voor vrouwen, bijvoorbeeld een nieuwe anticonceptiepil op basis van natuurlijke hormonen. Uteron Pharma werkt nu samen met de Vlaamse familie Van Rompay, tien jaar terug de drijvende kracht achter Docpharma. Stijn Van Rompay is een van de twee ceo’s. Tot nu toe haalde Uteron Pharma zo’n vijf keer kapitaal op bij privéaandeelhouders; de laatste keer werd de waarde van het bedrijf geschat op ruim 150 miljoen euro. Een eerste product is bijna klaar voor lancering. Tegen 2015 wil het management nog drie andere producten klaar hebben. Maar daarvoor is extra kapitaal nodig.

Ook het Oostendse Electrawinds, bouwer en uitbater van installaties voor de productie van groene stroom (uit wind, zon en biomassa), laat weten dat het een notering ambieert. Wellicht al begin deze zomer, nog voor Uteron Pharma. Ook Electrawinds voelt de wind in de zeilen: het denkt elk jaar twintig procent te kunnen groeien, opereert daarvoor ook steeds meer in het buitenland, en is op weg naar een marktwaarde van 500 miljoen euro. Om het kapitaal op te halen dat daarvoor nodig is, maakt Electrawinds wel een ommetje: het wil eerst fuseren met een lege vennootschap die al in Frankfurt noteert.

Volgens ceo Vincent Van Dessel van Euronext Brussel mag die omwegstrategie van Electrawinds de Belgische politici alvast aan het denken zetten. Volgens hem spelen ze veel te gretig in op de negatieve gevoelens die bij het publiek over de beurs leven (bonussen! graaicultuur!) en gaan ze voorbij aan de economische groei die in wezen door de beurs ondersteund wordt: ‘Het staat zwart op wit dat de werkgelegenheid sneller groeit in beursgenoteerde ondernemingen dan in andere.’

Over de aankondigingen van Uteron Pharma en Electrawinds wil Van Dessel voorlopig niet te euforisch doen. ‘De markt moet ook nog mee willen.’ Maar hij wijst toch op de stevige ondersteuning die de betrokken bedrijven al gekregen hebben van private investeerders: ‘Die kunnen het vertrouwen van de markt zeker aanzwengelen.’ Dat ondernemers naar de beurs zouden trekken op een ogenblik dat er weinig marktappetijt is, vindt hij niet zo vreemd: ‘Wie op lange termijn denkt, laat zich niet dicteren door het algemene klimaat. Bovendien zijn die bedrijven niet in de eerste plaats op zoek naar veel kapitaal, maar wel naar bekendheid. De beurs is een goede plek om je in de kijker te plaatsen.’

Luc Baltussen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content