De wereldberoemde Vlaamse theoloog Edward Schillebeeckx viert zijn negentigste verjaardag.

info: www.ru.nl/schillebeeckx.

Geen levende theoloog is wellicht zo invloedrijk én omstreden als de Vlaamse dominicaan Edward Schillebeeckx. Altijd al heeft de kerk omhooggezeten met de invloed die de binnenkort jarige Schillebeeckx (nog steeds) wereldwijd geniet. ‘Edward Schillebeeckx heeft bijgedragen aan een zekere ontmythologisering van het evangelie; hij onderzoekt vanuit een open en moderne benadering wat het verhaal van Jezus betekent voor de mens van nu’, aldus doctor Carl Sterkens, secretaris van de stichting Edward Schillebeeckx, ‘en daar heeft de kerk het soms moeilijk mee’.

Al drie keer riep het Vaticaan Schillebeeckx ter verantwoording voor zijn controversiële theologische stellingen. Onder meer omdat hij in zijn boek Jezus, het verhaal van een levende aan de goddelijke status van Christus twijfelde. Sterkens: ‘Schillebeeckx ziet de mens Jezus als een menselijk beeld van God. De betekenis van Jezus is slechts ten volle te begrijpen vanuit zijn relatie tot God, hoe autonoom die mens Jezus volgens hem ook is. Ach, dat de kerk het werk van Schillebeeckx zo met arendsogen volgt, wijst alleen op zijn enorme invloed binnen de geloofsgemeenschap. En hoewel Schillebeeckx al drie keer door Rome op het matje is geroepen, werd hij nooit veroordeeld.’

Op dit moment werkt Schillebeeckx aan een boek waarin hij de sacramenten vanuit een antropologisch perspectief benadert. In het verleden verontwaardigde hij de kerkelijke nomenclatuur onder meer door te stellen dat de hostie niet de feitelijke emanatie van Christus is en dat het priesterschap ook voor vrouwen en gehuwden moet openstaan. Ook dit volgende boek belooft theologische springstof te worden. ‘De Nederlandse dominicanen ontvingen enkele jaren geleden al een bezorgde brief uit Rome. Of Schillebeeckx’ nieuwste boek niet al te zeer de kerkelijke leer ondermijnt. Waarop men laconiek reageerde dat het moeilijk spreken is over boeken die nog niet verschenen zijn’, grapt Sterkens.

Op 12 november wordt ter gelegenheid van de negentigste verjaardag van Schillebeeckx een feestprogramma georganiseerd op de campus van de Radboud Universiteit te Nijmegen, waar hij van 1953 tot 1983 hoogleraar was. Als zijn gezondheid het toelaat, zal de Vlaamse dominicaan zelf de feestelijkheden bijwonen.

J.V.B.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content