Veel mensen denken dat ze geen relatie nodig hebben, omdat ze perfect op eigen benen kunnen staan. ‘Klopt niet,’ zegt Rika Ponnet, ‘wij zijn fysiek en mentaal voorgeprogrammeerd om samen te leven.’

Denkt u dat zoveel relaties falen door een tekort aan spiritualiteit in onze samenleving? Zijn mensen zo gefocust op materiële welstand, dat ze te weinig ‘investeren’ in wat een relatie echt duurzaam maakt? (Erna Schelstraete, Oostende)

RIKA PONNET: Bij oudere generaties leeft vaak het idee dat jongere koppels sneller scheiden, omdat ze te veel focussen op weelde en welvaart. Maar dat klopt niet. Ze scheiden omdat hun relatie niet goed zit én omdat ze het zich kunnen veroorloven. Vroeger was scheiden vaak geen optie. Tegelijk hebben steeds meer mensen het gevoel dat ze geen partner meer nodig hebben, omdat ze financieel op eigen benen staan. Dat klopt, maar er is een belangrijke keerzijde: eenzaamheid. Mensen die lang alleen leven, voelen zich depressiever en leven minder lang. Mensen zijn fysiek en mentaal voorgeprogrammeerd om samen te leven. Investeren in een duurzame – maar vooral goede – relatie blijft dus belangrijk.

Het feministische gedachtegoed krijgt stilaan meer voet aan de grond. Mannen lijken daardoor niet altijd te weten hoe ze zich moeten gedragen. Welke invloed heeft dat op relaties? (Stefan Denis, Kontich)

PONNET: Het is niet door het feminisme dat er meer gescheiden wordt. Er is wel meer economische welvaart en een andere moraal, waardoor mensen met een slechte relatie uit elkaar kunnen gaan. We moeten het evenwicht nog wat zoeken, maar de meeste mensen zijn blij met de nieuwe rolpatronen. Mannen vinden een autonome vrouw veel aantrekkelijker dan een vrouw aan de haard. Alleen zetten ze dat nog te weinig om in de praktijk. De ultieme emancipatie bestaat erin dat iedereen zonder enige hinder kan kiezen hoe hij zijn leven kan leiden. Een vrouw die carrière maakt en een man die voor de kinderen zorgt: prima. Omgekeerd? Ook prima.

Wat is de belangrijkste reden waarom twee mensen contact met elkaar zoeken?(Filip Van Couter, Zwijnaarde)

PONNET: Veel mensen denken dat het louter om fysieke aantrekking draait: blauwe ogen en mooie borsten. Uiteraard speelt dat een rol, maar er is veel meer aan de hand. Ik werk al 22 jaar met alleenstaanden en zij vertellen me waarom het wel of niet klikte op een eerste afspraakje. Wat blijkt? In die eerste minuten pikken mensen ontzettend veel over elkaar op: emotioneel, seksueel, noem maar op. Vaak draait het om herkenning: als je bepaalde zaken van jezelf in de ander herkent, voel je je veilig. En als je iemand op het emotionele niveau aantrekkelijk vindt, wakkert dat ook het fysieke en hormonale systeem aan.

Ik heb het zelf meer dan eens ervaren: een man die zegt dat hij van je houdt, maar toch vreemdgaat. Kunnen mannen hun gevoelens tijdelijk uitschakelen als ze verleid worden? (Yvonne van de Vries, Lanaken)

PONNET: Er zijn mannen die dat kunnen, maar het komt net zo goed bij vrouwen voor. Het cliché dat emoties en seks bij mannen gescheiden zijn, klopt niet. Net zoals het idee dat mannen altijd met iedereen seks kunnen hebben: de meesten moeten ook echt iets voelen voor iemand, voor ze opgewonden raken. Maar helaas zijn er ook mannen en vrouwen die systematisch overspel plegen, ook al voelen ze zich daar soms heel slecht bij. Ze hebben meestal nood aan bevestiging en aandacht, ze willen voelen dat ze nog aantrekkelijk zijn. Wanneer ze overspel plegen, is die nood sterker dan het gevoel van trouw.

Vraag van de week

Zijn liefde en lust verzoenbaar? (Els De Backer, Stabroek)

PONNET: Absoluut. Ik ben het niet eens met de Amerikaanse seksuologe Esther Perel die beweert dat lust haaks staat op geborgenheid en dus niet mogelijk is binnen een vaste relatie. Integendeel, mensen hebben net de beste seks als ze zich verbonden en veilig voelen. Dat hoor ik vaak van singles: vrijblijvende seks kan wel eens leuk zijn, maar is toch veel minder bevredigend dan seks binnen een relatie. Tegelijk zie ik ook vaak koppels die na jaren in therapie gaan omdat hun seksleven slabakt. Ook dat heeft bijna altijd een emotionele oorzaak. Als mensen zich niet meer verbonden voelen, vrijen ze veel minder. Als ze erin slagen die band weer te herstellen, kan hun seksleven weer erg bevredigend worden.

Hebt u vragen over vegetarisme? Stel ze aan Tobias Leenaert,

oprichter van het Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA).

Mail uw vragen naar mijnvraag@knack.be en maak kans op 2 filmtickets.

Stefanie Van den Broeck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content