Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

‘Te traag.’ ‘Te lang.’ ‘Te intellectueel.’ Dat waren enkele van de reacties die Marco Tullio Giordana in 2003 te horen kreeg, toen hij La Meglio Gioventù presenteerde bij de RAI. De bazen van de Italiaanse tv-zender hadden een vierdelige tv-serie besteld over de recente geschiedenis van het land, maar toen de regisseur het resultaat liet zien, was hun respons allerminst enthousiast. Ze vonden La Meglio Gioventù wel mooi, alleen dachten ze dat de reeks te moeilijk zou zijn voor de afgestompte Italiaanse tv-kijker. En dus mocht Giordana terug naar huis met zijn werkstuk.

De maker liet zich evenwel niet ontmoedigen. Hij ging in zijn montagekamer zitten, maakte van de vierdelige reeks een tweedelige film van ruim zes uur en stuurde hem op naar het festival van Cannes. En daar bleek dat er toch wel meer mensen op La Meglio Gioventù zaten te wachten dan de RAI-bonzen dachten. De film kreeg algemeen lof toegezwaaid, werd bekroond in de sectie Un Certain Regard en begon daarna aan de verovering van Europa (de verzamelde Vlaamse critici riepen Giordana’s prent in 2003 uit tot ‘beste film van het jaar’). Uiteindelijk kwam La Meglio Gioventù toch op het Italiaanse tv-scherm, en er stemden wekelijks 7 miljoen kijkers op af.

De onverwachte triomf is verdiend, want La Meglio Gioventù is niet alleen uiterst ambitieus, maar ook erg knap gemaakt. Alles begint in de jaren zestig, met de twee broers Matteo en Nicola Carati die een jonge vrouw proberen te redden uit een psychiatrische instelling. Als hun plan mislukt, wordt het leven van de broers danig ondersteboven gehaald. Nicola gaat in de psychiatrie en zet zich in voor het lot van de geesteszieken, Matteo treedt in het leger en wordt een keiharde politieagent. De twee staan zo symbool voor de twee gezichten van Italië na mei 68, de strijd tussen links en rechts.

Aan de hand van de belevenissen van Matteo en Nicola en hun naasten vertelt Giordana de geschiedenis van Italië van de afgelopen veertig jaar, van de grote splijtzwammen in de maatschappij (de terreur van de Rode Brigades, de strijd tegen de maffia, de corruptieschandalen) tot de memorabele gebeurtenissen (de over-stroming in Firenze in 1966, het WK-voetbal in 1982, toen Italië wereldkampioen werd). Het resultaat is geen droge geschiedenisles maar een meeslepende miniserie die je zes uur lang onderdompelt in een van de woeligste landen van Europa.

MET DE VOORDEELBON DIE U OP PAGINA 67 VINDT, KUNT U EEN EXEMPLAAR VAN LA MEGLIO GIOVENTùAFHALEN BIJ STANDAARD BOEKHANDEL VOOR SLECHTS 9,95 EURO. DE ACTIE LOOPT TOT 16 AUGUSTUS.

Stefaan Werbrouck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content