Twee maanden voor de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen domineert Marine Le Pen van het uiterst rechtse Front National nog altijd alle peilingen. François Fillon, de kandidaat van traditioneel rechts, herstelt voorlopig niet van Penelopegate – de onthulling dat hij zijn vrouw jarenlang door de overheid liet betalen voor een spookbaan. Hij denkt er evenwel niet over om de handdoek te gooien.

Fillon krijgt voor de ultieme match met Le Pen in de tweede ronde van de verkiezingen zware concurrentie van Emmanuel Macron, die zich opwerpt als een onafhankelijke kandidaat van het centrum. Maar hoe meer zijn kansen stijgen, hoe meer Macron ondervindt hoe moeilijk het in Frankrijk is om tussen links en rechts te schipperen. Bovendien wikt met François Bayrou een andere centrumpoliticus zijn kansen om alsnog in de race te stappen.

Ondertussen kruipt PS-kandidaat Benoît Hamon in de peilingen langzaam omhoog. Hamon probeert om uiterst links en de groenen met een gemeenschappelijk programma achter zijn kandidatuur te krijgen. Vooral de pro-Europese standpunten van de PS staan een deal met uiterst links in de weg. Maar als hij verder aanhang bij uiterst links wegplukt, maakt Hamon nog een kans.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content