Belgacom vaart recht op de konkurrentie af.

De RTT is al een hele tijd Belgacom, maar het autonoom overheidsbedrijf beleeft nu echt zijn kulturele revolutie. De Europese telekommunikatiemarkten gaan volledig open voor de konkurrentie. Belgacom ondergaat een privatizeringsoperatie, verkeert in volle herstrukturering en de telefoonmaatschappij de term dekt niet meer de volledige lading diensten moet straks de strijd aangaan met een konkurrent in de mobilofonie. Verklaringen, standpunten en plannen volgen mekaar in snel tempo op, wat te maken heeft met een hevige belangenstrijd in de coulissen en voorts tot in de Wetstraat.

De regering maakte bekend dat drie kandidaten overblijven voor deelneming in Belgacom. Het zijn de Brits-Amerikaanse kombinatie BT-Bell Atlantic, PTT Nederland-Swiss Telecom en de Amerikaan Ameritech. Zij beginnen nu een grondige doorlichting van het overheidsbedrijf en doen dan een bindend bod. In de herfst hakt de regering de knoop door.

Tegen dan moet duidelijk zijn hoe zwaar de strategische partner van Belgacom mag worden. Daar is enige politieke strijd over, omdat de Waalse socialisten de zeggenschap over de maatschappij in overheidshanden willen houden. Maar of dat zo blijft is verre van zeker. Dat verhaal heeft zich eerder al met de ASLK afgespeeld. Voorlopig mogen de kandidaat-partners op een participatie bieden tussen 25 en 49 procent van de telefoonmaatschappij, maar een kontrolerende meerderheid zou een of twee van hen niet ongenegen zijn.

Gedelegeerd bestuurder John Goossens maakt intussen zijn maatschappij, met het “turbo-plan”, klaar voor de privatizering en de konkurrentieslag. Zopas deelde hij het bedrijf op in elf autonome divisies, als het ware bedrijven, laat alle kaderleden solliciteren voor 250 topfunkties, herleidde het aantal hiërarchische niveaus van negen tot vier en schafte het oppermachtige en gepolitizeerde direktiekomitee af. Een volgende stap is een nieuwe verloningsstruktuur en daarna kan hij niet onder de afslanking van het 26.000 mannen en vrouwen sterke personeelskorps uit.

Anderzijds moeten alle Europese landen er tenminste één privé-telefoonmaatschappij bijnemen die bedrijvig is in de mobiele telefonie bij ons het zogenaamde tweede GSM-net dat in konkurrentie komt met Proximus van Belgacom. Vijf consortia dienden hun kandidatuur in : Belcell (Telecom Finland en Telenor), Euro-Go (Unisource Mobile en anderen), Mobistar (France Telecom en Teinfo), Voditel (Tractebel, het Britse Vodophone en de arbeiderskoörperatieven P & V en Bacob) en Mobilis.

Die laatste kandidaat speelde op de Belgische gevoeligheden in. De groep, die al een echte vennootschap is, bestaat uit de Vlaamse Risico Kapitaal-Groep (Ackermans & Van Haren, Asphales, Brinvest, DVV-Verzekering, Gevaert, GIMV, KB en Lessius) en de Waalse financiers Carmeuse, Mosane en SRIW. Beide gewesten werken zo samen in een federaal projekt en privé- en openbare financiers zitten om dezelfde tafel. Vooral zitten in de groep het Amerikaanse BellSouth de operator en de Belgische onderneming SAIT. De partners willen goed 20 miljard in vijftien jaar investeren en voorspellen 1.300 jobs en hoofdkwartieren in het subsidie-gulle Henegouwen. Aangezien ze voor twee jaar samenblijven, kan het voor de anderen moeilijk worden om Belgische partners te vinden.

Belgacom-topman John Goossens : werken aan de konkurrentiekracht.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content