Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Artsen schrijven ’s nachts minder pijnstillers voor. Aan het einde van een nachtdienst zijn ze dikwijls zo moe dat ze minder inlevingsvermogen hebben en minder pijnstillers voorschrijven. Gemiddeld krijgen patiënten overdag meer pijnstillers dan ’s nachts. (Bron: PNAS)

Er is kledij in de maak die het lichaam kan koelen. Ze bestaat uit strips van materiaal dat buigt als het warm is en vlak wordt als het afkoelt. Door het buigen kan lichaamswarmte ontsnappen. Voor het afkoelen is geen externe energiebron nodig. (Cell Reports Physical Science)

De kleuren van pimpelmezen vervagen door de klimaatopwarming. In Zuid-Frankrijk werd zowel het blauw van de kruin als het geel van de borst recent fletser. Dat kan een effect hebben op de aantrekkingskracht voor het andere geslacht. (American Naturalist)

De bacteriën en schimmels in kaas zijn gedomesticeerd. Microben kunnen niet actief geselecteerd worden, zoals varkens en aardappelen, maar ze kunnen zo lang ingeschakeld worden in een kaasmaaksysteem dat ze vanzelf aangepast raken. Automatische domesticatie dus. (Science)

Vikings transporteerden walrusivoor tot in het Oekraïense Kiev. Ze haalden het uit Groenland en verhandelden het in grote delen van Europa. Het gevonden ivoor stamt uit de twaalfde eeuw, toen Kiev een belangrijke handelsplaats was. (Proceedings of the Royal Society B)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content