Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Een griepvaccin zou de kans op covid-19 verkleinen. Dat blijkt uit een studie van gezondheidswerkers die dateert van voor er coronavaccins waren. De kans op ernstige ziekte was 90 procent kleiner na een griepvaccinatie. Het effect was wel slechts enkele maanden merkbaar. (Bron: Nature)

Windturbines kunnen vleermuispopulaties schaden. Het effect zou zo sterk kunnen zijn dat het een opstoot geeft aan voor de landbouw schadelijke insecten, zoals snuitkevers en fruitmotten. Die worden dan minder door vleermuizen gevangen. (Conservation Science and Practice)

Oud hout kan sterker worden dan staal. Het weghalen van de stof lignine uit hout versterkt de kracht van cellulosevezels, waardoor het resultaat vijf keer harder is dan natuurlijk hout. Het breekt ook minder gemakkelijk dan sommige staaltypes. (Nature Sustainability)

Kankercellen kunnen muteren tot gewone cellen. Als je de epigenetische stoffen op boodschappermoleculen verandert, krijgt een cel andere instructies. Met die methode konden kwalijke leukemiecellen omgezet worden in onschadelijke afweercellen. (Leukemia)

Nanodeeltjes leveren betere zonnepanelen. Ze bootsen de effecten van plantenpigmenten na om zonlicht efficiënter om te zetten in energie. Het synthetische pigment is vooral in staat om fluorescerend licht langer vast te houden. (Cell Reports Physical Science).

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content