Meer dan 5 miljoen kinderen verloren een ouder aan corona. Vooral tieners werden getroffen. Driekwart verloor zijn vader – mannen worden meer door het coronavirus geveld dan vrouwen. Ouderverlies kan kinderen in armoede doen belanden. (Bron: The Lancet)

De geur van grond na een regenbui komt van bodemmicroben. Ze geven een vluchtig terpeen af: geosmine. Dat gebruiken ze als afschrikmiddel voor draadwormen, waarbij ze prominent op het menu staan. (Applied Environmental Microbiology)

Luchtvervuiling beperkt het potentieel van zonne-energie. Vooral in India wordt het een probleem. Pollutie slaat niet alleen neer op zonnepanelen, maar verstrooit ook zonnestralen, waardoor die minder energie opleveren. Het effect is gigantisch. (Environmental Research Letters)

Reuzenhaaien uit Europa migreren in de winter naar Afrika. Onze grootste vissoort heeft het in Afrika echter koeler dan bij ons, omdat ze er naar grotere dieptes duikt op zoek naar eten. De dieren overleven ook probleemloos onze winters. (Environmental Biology of Fishes)

Landbouwuitbreiding blijft ten koste gaan van wouden. In de eerste decennia van deze eeuw verdwenen er zo veel bossen dat het verlies van potentiële koolstofopslag verdubbelde. Dat is funest voor de strijd tegen de klimaatopwarming. (Nature Sustainability)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content